Design in Romania ?

Urmaresc de multa vreme scena productiilor originale romanesti, de la arhitectura pana la compozitii stilistice de interior sau experimente culinare combinate cu handmade. Ce pot spune fara dubii este ca suntem buni, cel putin la fel de buni ca si cei mai buni, dar ne lipseste experienta.

Putine lucruri se pot invata peste noapte, si ami putine se pot invata bine peste noapte, insa experienta se invata in ani si ani de munca. Studiile arata ca cei mai buni dintre cei mai buni, fie ca sunt genii din Silicon Valley, fie ca sunt atleti de performanta, au la activ ore si ore de munca efectiva, mai exact, pentru a atinge excelenta in ceea ce fac, au nevoi de 10 mii de ore de exerctiu. Malcolm Gladwell, despre muzicienii cu adevarat buni:

[quote align=”center” color=”#999999″]Once a musician has enough ability to get into a top music school, the thing that distinguishes one performer from another is how hard he or she works. That’s it. And what’s more, the people at the very top don’t work just harder or even much harder than everyone else. They work much, much harder.[/quote]

Atentie, nu este neaparata nevoie de 10 mii de ore, poate ca nu toti arhitectii trebuie sa devina „fenomene” ca sa proiecteze un garaj pentru masina familiei, dar e nevoie de multe ore pentru a dezvolta acea capacitate de a vedea ceea ce altii nu vad.

N-am stat sa cuantific numarul de ore necesar executarii unui proiect arhitectonic, dar pot sa observ din geometrie, din chiar prima fractiune de secunda ca n-am ajuns inca acolo. Ceea ce avem din belsug – imaginatie si inteligenta practica pentru a gasi solutii, nu compenseaza si n-are cum sa compenseze experienta. Munca pe care o vom desfasura in anii ce vor veni va cladi exact aceasta experienta de care avem nevoie, si atunci vom putea incorpora in proiectele noastre acel quelque chose care se observa atat de lesne in lucrarile celor…cu adevarat BUNI.

Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top