Stilul neoclasic : „neo” sau „clasic” ?

baie-clasica-reinterpretata

Cum am iesit pe usa mi-a aparut soarele, asa ca mi-am luat o geaca subtire si ochelarii de soare. Deja orasul e colorat in ..verde. Cu totii ne reinventam putin atunci cand scapam de frig asa ca propun sa analizam stilul neoclasic care s-a reinventat in acest an.

 

dormitor-clasic-reinterpretat

Am inceput cu putin verde. In aceasta amenajare totul e simplu si curat. Fotoliul cu pouf are o culoare placuta si linistitoare, numai bun pentru cei care sufera de astenie! Clasicul reinterpretat are predominant culori in tonuri deschise iar forma este cea care trebuie sa iasa in evidenta.

Mi se pare interesant ca de la an la an, amenajarile de interior care abordeaza un stil “vechi” nu aglomereaza incaperea ci dimpotriva, cauta piese clasice, stilizate, care sunt elementele principale in amenajare. Imi place ca s-a pastrat ideea de a avea tavanul alb, cu sau fara stucaturi iar peretii sunt vopsiti in culori pastelate.

 

biblioteca-living-clasic

Cei mai indrazneti designeri folosesc in amenajarile lor si culori mai vibrante cum ar fi violetul si turcoazul. Imi place ceea ce vad aici, pentru ca aceste culori imi atrag atentia. In plus, a fost creata impresia de valoare, de pretios, pentru ca designerul a folosit materiale de buna calitate pentru fotolii si canapea iar lustra pare sa fie din sticla sau cristal.

 

baie-clasica-reinterpretata

Nu poti avea o asemenea baie intr-un bloc vechi insa cei care si-au construit o casa sau au achizitionat un apartament nou cu o baie generoasa pot deja sa isi faca bugetul pentru o amenajare neoclasica. Cred ca e deja o moda sa ai cada in mijlocul baii dar nu e tot timpul eficient daca nu ai un spatiu destul de generos. Imi place ca aceasta nu eclipseaza tot ce este in jur si imi place ca nu au pozitionat-o fix in mijloc. Cada este mai degraba un element modern pe care au accesorizat-o cu un candelabru deosebit. Au avut mai mult curaj si au folosit si negru ca sa accentueze anumite zone. Imi reaminteste de art deco , nu-i rea ideea de a intrepatrunde mai multe stiluri dar sa ramana clasicul reinterpretat in esenta.

 

tavan-living-clasic

Nu am zis nimic de pardoseala, care este o investitie in orice amenajare. Avem o suprafata destul de mare pe care calcam si pe care o vedem la fiecare pas, si in orice amenajare de interior ar trebui sa i se acorde o importanta deosebita. Nu conteaza asa de mult culoarea (daca e mai deschisa sau mai inchisa) pentru ca se poate acoperi o zona cu un covor care face contrast. Imi place ca s-au jucat cu plafonul pe care l-au pus in valoare cu acest model, evident stilizat. Cred ca proprietarii sunt mai mult plecati pentru ca nu se uita la televizor, eu as fi pus unul, macar sa dau drumul la muzica in timp ce fac curat:)

 

bucatarie-clasica-reinterpretata

Sa incheiem plimbarea prin stilul neoclasic intr-o bucatarie indrazneata, chiar foarte indrazneata. Contrastul este evident intre mobilier si pardoseala. Au ales doua nonculori, alb si negru si combinatia dintre ale, gri, cu care au jonglat in acest spatiu. Mobila are o linie curata si clara. Sunt putin ciudate aplicele puse pe mobilier, as fi optat pentru iluminare in plafon cum este si acest corp de iluminat caruia i se vede doar “fusta” si desigur mai multa lumina pentru zona de gatit, doamnele sau domnii pasionati sau care gatesc des sigur imi dau dreptate!

Asadar, stilul neoclasic, de fapt clasicul reinterpretat, ofera foarte multe posibilitati si resurse designerului, pentru ca se poate combina farmecul pieselor de odinioara cu finisajele moderne, valoarea data de detaliile minutios prelucrate cu tehnologia de ultima ora. In plus, estetica este deosebita, cu efect inspirational si foarte “ochioasa”.

…poate viitoarea amenajare a interiorului tau sa fie in stil neoclasic ?

 

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top