Sticla in amenajarile de interior

decoratiuni-interioare-case-13

Demult, un grup de marinari fenicieni de pe un vas ce transporta soda a debarcat pe tarm pentru a face focul. Plaja intinsa era plina de nisip, dar nici un bolovan pentru a tine vasul la foc. Marinarilor le-a venit ideea de a folosi cativa bulgari de soda de pe corabie. Si-au facut focul, pregatindu-si mancarea si apoi dormind. Dimineata, scormonind din intamplare prin cenusa focului, un marinar a gasit cateva pietricele lucioase, care nu semanau cu nici un material obisnuit.

Erau bucatele de sticla.

Cam asa a inceput totul…accidentele in domeniul chimiei au dat nastere unor adevarate minunatii, cum este in cazul de fata, sticla.
Sticla este un material interesant pentru ca nu are o temperatura exacta de topire si pentru ca este un material vascos pe care il intalnim la tot pasul in stare solida, amorfa. Evident, este prezenta peste tot in vietile noastre, nu in ultimul rand in amenajarile interioare.
Cat de necesara este si unde e bine sa o evitam – va invit sa cititi articolul acesta.

decoratiuni-interioare-case-01

Ferestrele au o structura in care intra una sau mai multe foi de sticla. Bineinteles ca de ceva timp incoace, mai bine spus de la primul zgarie-nor cu fatadele integral din sticla si mai ales dupa constructia controversatei Glass House (Mies van der Rohe), sticla a fost din ce in ce mai folosita si imbunatatita in acelasi timp.

decoratiuni-interioare-case-02

Sticla nu este folosita numai pe verticala, ci se poate intrebuinta si pe orizonala sau planuri inclinate, pentru plafoane si terase. Fiind montata orizontal, aceasta trebuie tratata suplimentar pentru a rezista, sa zicem pentru tara noastra, unor ploi cu grindina si unor cantitati mari de zapada acumulate intr-un timp relativ scurt.

decoratiuni-interioare-case-04

Pe suprafete mari, sticla trebuie ajutata cu alte materiale (metal sau lemn) pentru a-i oferi rezistenta si siguranta. Este totusi un material casant…
In prezent, sticla este tratata, infoliata si ranforsata cu plase metalice pentru a o face mai durabila in timp, este colorata si colantata pentru a o face mai interesanta, devenind un material preferat de designerii de interior.

decoratiuni-interioare-case-05

I s-au dat din ce in ce mai multe intrebuintari. Am gasit cateva imagini cu pereti de sticla si scari. Mie imi este teama sa calc pe o treapta din acest material, desi fabricantul garanteaza ca o treapta de sticla poate sustine pana la 300 de kg… Sunt spectaculoase si pot avea forme interesante, le poti colora si le poti suspenda, insa nu oricine isi poate pune in locuinta o scara din sticla…iti trebuie stapanire se sine si…solutie de curatat geamuri 🙂

decoratiuni-interioare-case-06

decoratiuni-interioare-case-07

Pentru ca designul isi cauta mereu muze, se reinventeaza si de fiecare data ne surprinde cu cate ceva, iata cateva solutii interesante pentru obiecte pe care le puteti avea in locuinta.

decoratiuni-interioare-case-08

decoratiuni-interioare-case-09

Scaunele si mesele din sticla sunt deja obiecte cu care ne-am obisnuit, dar formele lor sunt in continua schimbare.

decoratiuni-interioare-case-10

decoratiuni-interioare-case-11

Odata cu descoperirea luminii artificiale, sticla a fost folosita pentru becuri, apoi s-au creat si corpuri de iluminat in jurul becurilor, tot din sticla, dar acestea nu trebuie sa fie neaparat transparente sau incolore.

decoratiuni-interioare-case-12

decoratiuni-interioare-case-13

In prezent, sticla se foloseste frecvent in placarea peretilor cu sticla. Aceasta se poate imprima sau colanta cu orice imagine vrem. Poate fi tratata anticalcar si poate fi montata in baie sau bucatarie. Este rezistenta la caldura, ceea ce o face eligibila pentru un montaj in apropierea unei plite sau in alt loc incins. Este o varianta foarte buna daca nu iti plac placile ceramice.

Iata cateva structuri si placaje din sticla realizate de SpotOnDesign:

decoratiuni-interioare-case-14

design-interior-vila-Cotroceni

poze-amenajari-interior-duplex-16

amenajare-interioara-sticla

Material revolutionar, folosit prima data de egipteni , sticla ramane o descoperire fabuloasa desi astazi o consideram atat de banala.

Pentru ca ne este indispensabila, ar trebui poate s-o consideram…pretioasa !

decoratiuni-interioare-case-16

decoratiuni-interioare-case-18

decoratiuni-interioare-case-19

 

 

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top