Smarthome sau…”dumb” home ?!

Nu foarte demult (parca au trecut cateva zile,dar de fapt sunt ani, sa fiu sincera), peste tot vedeai stiri despre casa inteligenta. Casa inteligenta era casa viitorului, si era capabila de foarte multe chestii…inteligente. Si eau o gramada de articole si o gramada de oameni care visau cu ochii deschisi la…ea.

Stia cand vii acasa, si facea cald in living si dormitor, incalzea apa in boiler si eventual dadea drumul cuptorului electric ca sa inceapa sa se faca rata cu portocale. Evident ca trebuia sa pui in prealabil rata IN cuptor, dar…nimanui nu-i pasa la vremea aceea de detaliile astea.

Casa inteligenta stia la ce temperatura iti place cafeaua, asa ca ti-o pregatea din timp ca sa fie gata EXACT la ora 6.00 (sau, ma rog, la 9-10, cum ar fi normal :p). Dar cum isi lua casa ibricul din dulap, cum punea cafea si cum turna in ceasca ? Ei bine, si asta era un detaliu la care nu se gandea nimeni la vremea aia.

Casa asta foarte desteapta aprindea luminile si le stingea in functie de locul unde iti duceai traiul in clipa respectiva. Living, dormitor sau baie. Stia ce programe tv iti plac, stia ce muzica vrei sa asculti si putea chiar sa comande carbuni pentru soba…presupunand ca nu mai erau carbuni si ca aveai o dambla sa te incalzesti la soba. Insa cine asigura serviciile cu pricina ? Cineva trebuia sa configureze televizorul, ca sa stie ce programe vrei sa vezi, si altcineva trebuia sa preia comanda de…carbuni (acum c-am luat-o pe panta asta, nu mai am ce face, ii dau carbuni pana la capat) si s-o expedieze la adresa „strada Inteligentei – la parter”. Nici la asta nu se gandea nimeni la vremea aceea.

De ce insist ca nu ne gandeam la detalii atunci ? Pentru ca pur si simplu nu ne gandeam. Vedeam stirile si citeam articolele, dar, pentru ca totul era de domeniul semi-sf, presupuneam ca la momentul in care ne vom cumpara casa respectiva serviciile vor veni la pachet, ordonate si puse la punct. Ca la carte. Inteligent, ce mai !

Problema e ca, in era smartphone-ului si a tabletei, a super-puternicului INTERNET si a imparatiei IP-ului – adica azi – casa inteligenta pare foarte, foarte haioasa. Si improbabila. Desi, in teorie, am putea avea toate chestiile alea visate de futurologi, nimeni nu le are. De aici si amuzamentul meu.

Spre deosebire de planul initial, lucrurile au evoluat nitzel…altfel. Nu exista solutii integrate nicaieri. Nu exista sisteme compatibile ubicue,  la tot pasul. Nimeni nu garanteaza ca aparatul asta comunica eficient cu aparatul ala. Traim intr-o lume tehnologizata, dar gregara. Ne folosim de sisteme si eco-sisteme diferite, incercand sa profitam de ce-i mai bun si folositor pentru noi din fiecare mica lume pe care o reprezinta marile corporatii.

Cum, nu e clar cine la ce se conecteaza ?!

De exemplu, ca sa ai o centrala termica inteligenta, trebuie sa cumperi de pe net un termostat destept, asa cum e Nest si sa-l instalezi. Nu sa ti-l puna un instalator, ei habar n-au de ip-uri si de apps – trebuie sa-l montezi tu cu manutele tale, cu manualul deschis pe iPad langa tine si cu o surubenlnita tremuratoare in mana ! Dupa care sa te apuci sa-l conectezi la router (wireless), sa il configurezi, sa-l testezi impreuna cu centrala ta, si abia atunci poti sa spui ca ai centrala inteligenta.

termostat destept

In teorie. Pentru ca in practica, termostatul despre care vorbim este adesea tampitzel, te coace la 40 de grade sau te tine in ghetarie, se deconecteaza fara motiv de la ruter si nu-i mai dai de urma, sau pur si simplu nu coopereaza eficient cu modelul centralei termice pe care-l ai tu in casa.

Pfuuu….

Aceeasi situatie este cu luminile inteligente, cu plita inteligenta, cu aragazul inteligent, cu robinetul inteligent etc. Nimic nu pare sa functioneze asa de frumos si continuu ca in stirile alea vechi despre…casa inteligenta.

Mi-ar placea – marturisesc – sa mi se stinga usurel lumina cand ma asez pe canapea la un film, sa spele masina de spalat peste noapte si sa am o cafea aburinda dis de dimineata…pe la 11 asa. Realitatea e ca lumina uneori se stinge la film, uneori nu, ba chiar se aprind toate luminile din casa, fara nici o explicatie, zici ca e priveghi, te si sperii ! Masina de spalat spala, dar numai daca nu s-a resetat (iar) din cauza variatiilor de tensiune. Iar cafeaua e aburinda, numai ca abureste exact atunci cand o termin eu de facut. In ibric, c-asa-mi place, dar foarte ne-automatizat. De mana.

Constat ca, cel putin deocamdata, casa inteligenta ramane un subiect SF, pentru ca pur si simplu lucrurile par sa fie mai simple si sa mearga mai bine daca le facem the old way : intinde mana, apasa pe buton, pleaca 30 de secunde, revino, apasa alt buton si gata, ai ciorba calda.

…calda, nu fiarta 🙂

Oh, DumbHome, Sweet DumbHome !

Luciana Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top