Retro-botanice ? Interesant…

Prima impresie pe care mi-a facut-o acest cuvant a fost una…psihedelica. Nu poti sa treci pur si simplu cu vederea pe langa un asemena cuvant fara sa tresari, subtil interesat, poate chiar amuzat de implicatiile obraznice. Insa efectul a fost de scurta durata, cel putin din punct de vedere euforic, pentru ca retrobotanicele se refera strict la motivele florale cu accente retro imprimate pe tot felul de materiale si tesaturi si aranjate si combinate in asa fel incat sa stimuleze simturile.

Tapet retro cu imprimeuri botanice, florale
Tapet retro cu imprimeuri retrobotanice.

 

Trebuie sa recunosc ca imi plac foarte mult, atat de mult incat privindu-le am apucaturi care de care mai bizare : vreau sa le apuc, sa le iau de pe monitorul calculatorului si la le simt textura, vreau sau le asez pe canapea si vreau sa le dau la tapiter sa faca un spatar de scaun clasic din ele. Totusi, sunt doar fotografii, ca sa le pot atinge ele trebuie mai intai alese, imprimate, brodate, cusute…Multa munca, dar merita !

Masuta retro tapitata cu motive retrobotanice.
Masuta retro tapitata cu motive retrobotanice.

 

Retrobotanicele au o istorie previzibila. Odata cu trendul retro, o gramada de chestii vechi au redevenit hip. Bijuterii, haine, posete, pantofi, palarii. Problema cu vechiturile este dubla: o data culorile nu sunt cele mai actuale (evident), si apoi toate tind sa-si arate varsta. Incheieturile scartaie, fetele usilor sunt brazdate de zgarieturi, partile vopsite s-au scorojit si arata uzate. Se impune reconditionarea, iar cererea de chestii vechi din dulapul bunicii este in crestere, asa ca evident, toata lumea s-a apucat de reconditionat.

Tapet retro cu tematica naturala.
Tapet foarte chic cu motive retrobotanice.

 

Aici devine interesant, pentru ca multi designeri si-au pus simultan aceeasi problema : oare n-am putea crea lucruri noi, frumoase si interesante, pornind de la vechile obiecte dar adaugand ceva din personalitatea noastra artistica ? Bineinteles ca s-a deschis un univers nou, si produsele rezultate au fost senzationale : divanuri reconditionate, cu tapiterie multicolora, scaune sculptate elaborat, revopsite si retapitate cu materiale moderne, abajururi de veioze, dulapuri, masute de cafea, comode, noptiere, tablii de pat – toate retro si in acelasi timp noi, o incantatoare imbinare a epocilor .

Natura invadeaza confortul casei
Natura invadeaza confortul casei ! Minunat !

 

Unul dintre produsele secundare ale curentului il reprezinta acest gen de materiale imprimate cu motive florale, inspirate din grafica anilor trecuti, pe care le poti folosi si pentru tapiterii, si pentru perne, si pentru asternuturi. Efectul este chic si stimulativ, pentru ca grafica atent detaliata si culorile vii intretin un concert senzorial de toata frumusetea. Motivele florale sunt vizibile peste tot, insa grafica specifica anilor ’20 colorata modern si combinata in tot felul de colaje nebune este chiar o delicatesa pe care nu merita s-o ignori daca esti in procesul amenajarii casei.

Perna imprimata cu motive florale si scaun tapitat chic.
Perna imprimata cu motive florale pe un scaun foarte chic, tapitat.

 

Daca adaugam celorlalte elemente culori indraznete, piese de mobilier deosebite si nitzel talent, rezultatul este intr-adevar…retro-botanic !

Retrobotanicele se potrivesc oriunde !
Retrobotanicele se potrivesc oriunde !
Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top