Living: mobilier de serie sau mobila executata la comanda ?

Mobilier la comanda pentru living

Pentru a putea intelege ce inseamna o amenajare de living si cat de important este mobilierul de living trebuie sa ne intoarcem putin in timp.
In  urma cu 60 ani nu exista termenul de „camera de zi” si nici de „living”, aceasta incapere era de regula la intrarea in casa si numita „salon”, fiind locul unde oamenii se uitau la televizor sau serveau masa. In timp, termenul de „salon” a fost inlocuit cu „living” sau „camera de zi” sau chiar „sufragerie”. Pentru oamenii de rand, mobilierul de living era realmente un vis îndepartat, numai cei cu o situatie materială foarte buna isi puteau permite amenajarea unui salon.

amenajare-living-anii-50
Odata cu progresul industrial costul de productie a scazut iar pretul mobilierului a devenit din ce in ce mai mic pana cand, iata, majoritatea oameniilor isi pot permite un set complet pentru living, care de regula cuprinde canapeaua, fotoliile, biblioteca si un suport TV.

amenajare-living-anii-40

Fie ca traiesti singur sau cu familia, camera de zi este un spatiu important. Aici familia isi petrece timpul împreuna si tot aici iti poftesti invitatii. Alegerea mobilierului potrivit determina atat prima impresie cat si o anumita stare de spirit, asa ca un mobilier de living potrivit poate sa te recomande, sau sa creeze impresia de living spatios, sau sa creeze premisele pentru o seara reusita…
In prezent, piata mobilierului destinat living-ului se imparte in mai multe categorii in functie de pret, calitate, fiabilitate si aspect.
Pentru a fi pe intelesul tututor, le-am impartit in 4 categorii:

 

1. Mobilierul de serie

mobilier-living-serie-2

Este varianta cea mai ieftina si cea mai intens consumata pe piata. De regula corpurile sunt realizate din PAL, cu un cant din hartie iar feroneria este una standard fara amortizari; manerele sunt de regula din plastic iar dimensiunile sunt stas. Fabricantii folosesc cele mai ieftine materiale si accesorii pentru a avea un pret de vanzare cat mai mic, competitia pe piata fiind foarte mare.

mobilier-living-serie-1
Este o varianta ce are avantaje din punct de vedere economic si practic (sunt foarte ieftine si se pot cumpara pe loc), dezavantajele insa fiind: rezistenta scazuta; transport si montaj efectuat de client sau contra cost; gama de nuante si dimensiuni sunt reduse; spațiul amenajat nu este exploatat la maxim din cauza dimensiuniilor stas ale mobilierului; formele sunt de regula simple-drepte din cauza materialelor ce nu au calitati elastice; garantie mica oferita de producator.

 

2. Mobilier la comanda standard

mobilier-living-comanda-standard-2

Este varianta optima in ceea ce priveste calitatea si pretul. Se incepe prin masurarea spațiului existent (releveu), iar celor priceputi, cu idei sau cu experiența in desenul tehnic le este la indemana sa prezinte chiar un proiect brut la fata locului.
Desi majoritatea firmelor producatoare de mobilier la comanda ofera gratuit consultanta, este indicat sa apelati la o firma de design interior, atat pentru realizarea releveului cat si pentru alegerea culorilor, materialelor, cat si pentru viziunea lor de ansamblu, ei fiind capabili sa integreze mobilierul pe care il comandati in tabloul general al proiectului casei.

mobilier-living-comanda-standard-1
Avantajele sunt multe fata de mobilierul de serie: transport gratuit; rezistenta ridicata (situandu-se ca si rezistenta intre mobilierul de serie si mobilierul pe comanda premium); gama larga de nuante, dimensiuni si accesorii disponibile;  posibilitatea vizualizarii unui proiect 3D sub forma de schita; plata se poate face in transe pe baza de avans; designer-ul poate propune mai multe variante de amenajare; feroneria – chiar si cea standard – contine amortizari; fata de mobila de serie cea la comanda standard se realizeaza din PAL de minim 18mm grosime + cant ABS. Dezavantaje: pret ridicat fata de mobilierul de serie; timpul de executie este in general de 14 zile lucratoare; formele sunt de regula simple-drepte din cauza materialelor standard fara calitati speciale specifice celor mai scumpe.

 

3. Mobilier la comanda premium

mobilier-living-comanda-premium-1

Este varianta optima pentru clientii mai pretentiosi cu un buget mai generos. Este acelasi procedeu ca la mobila la comanda standard avand cateva avantaje/dezavantaje specifice.

mobilier-living-comanda-premium-2
Avantaje: utilizarea materialelor premium precum MDF, HPL, riflat, plexiglass, materiale ce pot suferi anumite modelari fizice; feroneria este premium si contine intotdeauna amortizari; rezistenta in timp ce duce la amortizarea costurilor; gama nelimitata de nuante si finisaje; exista posibilitatea ca designerul sa va ofere o randare realistica a mobilierul in spatiu. Dezavantaje: costuri ridicate; timpul executiei este de minim 21 zile lucratoare (in functie de materialele folosite, de stocurile pentru materiale si accesorii, proces de fabricatie etc.)

 

4. Mobilier la comanda / colectii de lux

mobilier-living-lux-1

Este o varianta ce presupune un buget nelimitat, pentru ca accentul se pune pe calitate si nu pe cost. Procedeul de comanda/achizitionare difera de la caz la caz in functie de dorintele clientului, de stocuri si de materialele folosite. Nu exista un timp minim de executie, cei mai multi acorda cat mai mult timp pentru un rezultat foarte bun.
Spre deosebire de celelalte tipuri de mobilier pe care le-am descris in acest articol, mobilierul ce face parte din aceasta ultima categorie se apropie foarte mult de titlul de opera de arta, cu o atentie deosebita acordata atat procesului de creatie cat si detaliilor si calitatii in productie.

mobilier-living-lux-2
Avantaje: rezistenta foarte mare; aspect deosebit; folosirea lemnului masiv tratat de cea mai buna calitate; accesorii de lux; mobila capata valoare economica in timp. Dezavantaje: costuri foarte mari la achizitie si timp mare de executie.

 

Forme, texturi, finisaje, culori, dar si preturi, avantaje, dezavantaje, termene…
Sunt intr-adevar o gramada de necunoscute si multe informatii pe care trebuie sa le asimilezi si procesezi…insa amenajarea living-ul tau trebuie sa fie unica, ca si tine, si sa te reprezinte. Felul in care iti decorezi living-ul (si casa, in general) spune foarte multe despre tine, si mobilierul de living, ca si prima recomandare atat la o cina impreuna cu prietenii cat si in contexte…mai romantice te poate descrie chiar mai bine decat ti-ai putea imagina !

Daniel Șerbu

4 Comments

 1. Herr Schnell
  februarie 23, 2015

  Bun articol, Daniel!

  Răspunde
 2. Roxi
  martie 20, 2015

  Foarte utila prezentarea mai ales pentru cei care sunt interesati doar sa obtina cel mai mic pret si nu stiu care e diferenta intre mobila de serie si cea pe comanda

  Răspunde
 3. Marian Grosu
  octombrie 19, 2015

  mi plac sfaturile voastre si le voi pune in practica cand voi avea ocazia. .Mi-am achizitionat un apartament de 50 mp si m-am inspirat foarte mult din aceste idei. Acum stiu exact ce vreau.
  multumesc

  Răspunde
 4. andra
  octombrie 20, 2015

  Pana acum mi-a fost foarte greu sa inteleg ce inseamna mobilierul de serie/comanda dpdv al costului, acum inteleg exact unde ma pot incadra cu bugetul meu. Apreciez tare mult articolele tale Daniel, si cel cu tapetul este foarte interesant

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top