Maison et Objet, ianuarie 2015. Paris.

date-de-contact-design-interior

Pentru prima data la un targ de asemenea proportii, paseam curioasa prin tunelul de plastic de la intrare si priveam niste hale agabaritice din metal si sticla ce dominau orizontul.

Cat de mare poate fi ?? Experientele mele anterioare ma faceau sa cred ca nu foarte.

Greseam. Grav.

Maison et Objet e IMENS. Atat e de mare, incat o sa incep prin a ma lauda cu numarul de kilometri (da, kilometri) parcursi in medie pe zi de targ. Sunteti gata ?
16. Kilometri. Pe jos. Pe cuvant de fitness tracker !

decoratiuni-interioare-paris

Intram, se verifica gentile, mergem… se verifica iar gentile, lasam hainele la garderoba (unde se verifica iar gentile), mai trecem printr-o ultima verificare inainte de acces.

Soc. Mare, Mult, Lumina, Culoare, Imens.

design-interior-paris

Cam asa a inceput incursiunea mea in halele pline de obiecte, materiale, motivatie si creativitate.
Lumini delicate pe decoruri argintii cu tapet inchis la culoare ca fundal, accente industriale pe alocuri.
Lumini puternice pentru interioare albe, sau simple.
Unde sa ma uit mai intai ?!

Multe standuri sunt grandioase prin simpla lor decorare. Altele atrag atentia prin stilul ciudat al tratarii peretilor, pe cand alte interioare sunt simpliste ca mobilier dar incarcate pana la refuz de decoratiuni.

Halele sunt impartite pe categorii, insa ochiul meu critic a vazut mici scapari privind amplasarea, uneori nepotrivita pentru cateva standuri. Poate ca au facut asa din motive financiare, poate ca acolo au gasit spatiul necesar disponibil. La cata lume expune, e greu si sa cari valiza cu date de contact si cataloage, dar sa administrezi atatea spatii, stiluri, cerinte si reglementari…

Mult clasic reinterpretat, cu un aer total nou. Mult plastic si suprafete colorate. Multe obiecte in spiritul stilului scandinav care spre surprinderea mea, a fost preluat si de alti europeni. Me gusta…

Multe decoratiuni elegante, simpliste ca linie dar realizate din materiale rezistente. Prea putin concept totusi, si nu destule lucruri cu adevarat inovatoare. O gramada de materiale opulente. Obiecte glam. Stralucire. Shiny stuff.

decoratiuni-interioare-glam-paris

M-am oprit de multe ori, sa le aflu povestea si sa iau datele de contact ale celor ale caror standuri mi-au placut cu adevarat.

Sa va relatez pe scurt cam ce se intampla in fiecare hala in parte, asa cum le-am vazut eu pe zile.

date-de-contact-Paris
In prima zi am intrat in halele 3, 4 si 5. Am vazut cateva interioare dragute, multe interesante, dar majoritatea exagerat de aranjate sau groaznic de decorate. Poate fiindca expozantii au incercat sa expuna cat mai multe obiecte in spatiul pe care l-au avut la dispozitie, uneori cu rezultate greu de digerat.
Se pune mult accent pe decoratiuni sticloase, lucioase care au dimensiuni XXL.
Multe corpuri de iluminat industriale dar si cateva suave, finute, din materiale bine alese.

dcoratiuni-interioare-lumanari

Mi-au placut si unele, si altele, dar, sincer, stilul industrial inca nu are o “casa” la noi. Dupa atatia ani de industrie, cred ca romanii vor putin delicatete in casele lor.

Zone intregi cu standuri pentru obiecte de masa si tacamuri. Ne-am oprit la cateva din ele pentru ca piata noastra duce lipsa de obiecte de acest fel. Sincer, mi s-a parut putin cam periculos ca toate cutitele aveau lama descoperita si te puteai rani foarte usor. Mai bine nu pui mana !

Pentru ziua a doua am ales halele 6 si 5B. Aici erau expozanti mai mici, unii chiar cu obiecte hand-made. Foarte interesante, dulci si cu grija pentru detalii. Obiecte simple dar care mi-au atras atentia pentru ca erau viu colorate. Si inspirate. …unele…

date-de-contact-printuri

Am vazut hala 7 de doua ori, in doua zile diferite. E ca o carte pe care trebuie sa o mai citesti o data ca sa o intelegi. Mult concept si muuuulta liniste.
Nu se auzea niciun zgomot, nici o melodie comparativ cu alte zone unde muzica rivaliza uneori cu zgomotul.
Standuri grandioase, imense, te atrageau prin simplitate si linii fluide. Culori calde dar stinse, texturi subtile, ici si colo un ceas supradimensionat, marmura, cristal, curiozitati. Nu stiu cate date de contact am luat de acolo dar cu siguranta am preluat idei. Pentru viitoarea mea casa. Care va fi castel. Minim : )

Pentru ultima zi am ales Hala 8, dominata de un stil – cel nordic, scandinav. M-au incantat obiectele si mobilierul pentru ca are mult lemn, unul luminos, care, sincer iti incanta privirea. O gramada de obiecte interesante, cu linii simple si elegante, ici si colo o declaratie de razboi data conformitatii, chiar si pete de culoare si o super canapea din carton stil acordeon. Practica, dar nu pe ploaie !

amenajari-interioare-paris

Expozantii au fost foarte deschisi, iar faptul ca suntem romani i-a incantat fara exceptie. Ori ni se spun la stiri tot felul de prostii, ori sunt eu EXTREM de draguta, insa Romania e un cuvant care, cel putin in privinta designului de interior, deschide usi si starneste priviri interesate. Romania e o piata care nu poate fi neglijata.
Toti expozantii au avut ajutoare pentru o buna comunicare cu vizitatorii, pregatiti sa discute in mai multe limbi, ceea ce a fost ok mai ales atunci cand engleza e o enigma, franceza asa si-asa iar spaniola sau italiana raman ultimele resurse. Sau groenlandeza !

Unde am avut ocazia, am schimbat date de contact si impresii chiar in limba materna a expozantului, ceea ce a adus dupa sine numai beneficii …pentru mine:) Am o poza cu ciocolata primita in dar de la un designer din Portugalia.

date-de-contact-pe-ciocolata
Am acceptat chiar si invitatia la un pahar de vin a unor danezi producatori de fotolii, scaune si canapele. Zambete, conversatii lejere, prajituri. Super !

Multumesc Paris si Maison et Objet pentru ca am vazut mai departe de Romexpo !

 

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top