Lumina artificiala in designul de interior

design-interior-lumina-artificiala-02

Lumina artificiala nu a fost dintotdeauna la indemana oamenilor. Daca in prezent lumina e ceva banal, provenind adesea din cele mai surprinzatoare surse (LED-uri, tuburi fluorescente, telefoane mobile etc), la inceputurile omenirii, adica acum aproximativ 400.000 ani i.Hr. odata cu descoperirea focului, cea mai veche forma de iluminat artificial a fost focul de tabara si tortele, ulterior egiptenii au folosit candela. Intre timp este descoperita lumina propriu-zisa si anume lumina de ceara, ce a fost folosita cel putin 1000 de ani.

design-interior-lumina-artificiala-01

În anul 1852 medicul și geologul canadian Abraham Gesner obține patentarea rafinării petrolului lampant curat numit petroleum, uleiurile fiind inlocuite cu petrolul si gazul. Dupa 30-40 ani de folosire a gazului, Thomas Edison patenteaza dispozitivul numit „bec” (inventat de altcineva inaintea lui, dar ce mai conteaza ?!), si asa incepe lunga noastra relatie cu lumina electrica din zilele noastre.

design-interior-lumina-artificiala-03

Designul interior nu are cum sa ignore problema iluminatului. Fie ca este natural, fie ca e artificial, iluminatul trebuie sa fie perfect.
Multi dintre noi cheltuim timp si bani pentru decorarea locuintei, dar daca lumina este nepotrivita, camerele nu vor arata asa cum ne-am dorit. Iluminarea potrivita trebuie sa fie principala prioritate, si putem incepe prin a observa camera din diferite unghiuri si diferite momente ale zilei. Unele incaperi luminate direct de lumina solara necesita ajutor pentru zilele mai intunecate. Trebuiesc luate in considerare aspecte precum: destinatia incaperii; timpul din zi cand aceasta este folosita; obiectele de mobilier ce vor sa fie scoase in evidenta; capacitatea suprafetelor de a reflecta lumina (suprafete precum oglinda, sticla, metal, ceramica, au tendinta de a reflecta si amplifica lumina); nuantele culorilor ce se gasesc in mobilier, podea, pereti, tavan etc.
E bine sa priviti lucrurile astfel: lumina nu este vizibila prin ea insasi, ci prin obiectele iluminate, prin reflexia luminii pe suprafetele acestora care astfel devin fizic vizibile.

design-interior-lumina-artificiala-09

 

Sunt mai multe aspecte in ceea ce priveste lumina utilizata in designul de interior. Haideti sa le discutam pe rand !

Lumina naturala versus lumina artificiala

Intensitatea luminii naturale este conditionata de mai multi factori si poate influenta in mod pozitiv sau negativ coloritul unei camere.
Pentru incaperi mai putin luminate sau neiluminate exista cateva trucuri: montarea unor ferestre mai mari; folosirea unor materiale care reflecta lumina, mobila deschisa la culoare, sticla si plexiglass pentru rafturi, obiecte cromate sau lucioase; vopsea pe baza de ulei in nuante deschise; oglinzi; jaluzele transparente etc.
In ceea ce priveste lumina artificiala, cea mai buna solutie este combinarea a trei tipuri de iluminare: iluminarea uniforma prin candelabre si aplice, iluminarea suprafetelor de lucru prin lampi de birou, iluminarea de tip deplasat astfel incat razele bec-ului sa poata fi directionate in functie de necesitati.

design-interior-lumina-artificiala-10

Sugestii utile pentru iluminare artificiala:
– folositi intrerupatoare reglabile, in aceste fel veti controla mereu intesitatea luminii;
– acoperiti sursa luminii pentru a evita lumina orbitoare mai ales la iluminarea suprafetelor de lucru;
– luminile trebuiesc asezate separat iar intrerupatoarele trebuiesc montate in apropierea intrarii in camera;
– becurile tungsten ofera o lumina galbuie, ce scoate in evidenta culorile;
– becurile fluorescente sunt durabile si nu se incalzesc dar emit o culoare rece, culoare ce nu este agreata de cei mai multi dintre noi;
– becurile cu halogen produc o lumina puternica si clara chiar daca au un consum mai redus.

Culoarea luminii

In general lumina stralucitoare a soarelui este considerata ca fiind pura sau alba, acest lucru fiind gresit, lumina soarelui fiind de fapt o lumina calda, galbena. Insa aceasta lumina este reperul corect, toate sursele de iluminat artificiale trebuind sa mimeze cat mai indeaproape lumina soarelui.
Temperatura de culoare a unei surse de lumină se determină prin compararea cromaticitatii cu aceea a radiației unui corp negru. Suna complicat, insa sistemul permite determinarea precisa a temperaturii de culoare, ea fiind valoarea radiatiei unui corp absolut negru fierbinte – masurata în Kelvin (K) – care este asemenea cu aceea a culorii sursei de lumina.
Temperaturi de culoare mai ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci (gama verde-albastru) și temperaturi de culoare mai scăzute (2700-3000 K) pentru culorile calde (gama galben-roșu).
Iata cateva exemple de temperatura de culoare:
–    lumanarea are 1925 grade Kelvin
–    bec-ul incandescent popular de 100W are 2800 grade Kelvin
–    bec-ul cu halogen are 3400 grade Kelvin
–    neon fluorescent 3800 grade Kelvin
–    cer variabil 5500 grade Kelvin
–    cer innorat 6500 grade Kelvin
Temperatura de culoare poate fi: calda; neutra si rece

design-interior-lumina-artificiala-06

Lumina trebuie sa fie de calitate, sistemul nostru vizual este adaptat pentru a fi stimulat de lumina de zi, adica un spectru echilibrat si complet. O diminuare a nivelului de iluminare fara a varia temperatura de culoare este perceputa ca o racire a culorilor, putand crea o ambianta trista. In consecinta temperatura de lumina si intensitatea luminii trebuie sa ne ajute sa vedem bine cu minimum de oboseala.

design-interior-lumina-artificiala-07

Iluminatul direct versus iluminatul indirect

Ochiul uman poate recepta lumina directa si indirecta, dar la intensitati diferite.
Iluminatul direct reprezinta iluminare in mod direct a unei suprafate stabilite si este folosita pentru a scoate in evidenta anumite obiecte dintr-o incapere. Ea este folosita adesea in magazinele de prezentare sau expozitii, ea neafectand contrastul dar putand da senzatia de camera mica. De regula la iluminatul direct putem observa sursa luminii, dar in functie de natura corpului de iluminat poate fi deranjant.

Iluminatul indirect reprezinta modalitatea de iluminare prin reflexie intr-un mod uniform, acest stil ajutand la senzatia de camera spatioasa. Efectul de contrast este obtinut prin iluminarea diverselor portiuni din camera cum ar fi plafon, pereti etc., in acelasi timp pastrand o lumina calda si odihnitoare ce se preteaza de exemplu in dormitorul matrimonial.

design-interior-lumina-artificiala-08

Sisteme de iluminare

De-a lungul timpului si odata cu inventarea curentului electric respectiv a becului, consumul curentului electric a crescut iar odata cu el si nivelul de poluare.
In prezent se incearca adoptarea sistemului eco-friendly, prin sisteme inteligente de iluminat ce pot aprinde si stinge becurile in functie de necesitati, care in plus pot regla temperatura luminii cat si a intensitatii. Eco-friendly inseamna si LED-urile cu lumina rece sau calda, ce reduce consumul semnificativ oferind acelasi “volum” de lumina ca a unui bec incandescent.

design-interior-lumina-artificiala-02

Alegerea tipului de iluminare si efectul acesteia tine foarte mult de gusturile fiecaruia, de buget si mai ales destinatia spatiului luminat, dar si de tendintele pietei actuale. De regula se recurge la combinarea iluminatului direct cu cel indirect utilizand tipuri variate de corpuri de iluminat de la cele economice pana la cele mai putin economice, dar spectaculoase!

design-interior-lumina-artificiala-04

Este foarte bine sa cunoastem “lumina” cat mai in detaliu si un specialist ne va ajuta si mai mult. Pe langa detalii tehnice, preturi, furnizori, acesta ne poate oferi si o simulare 3D a camerei cu proiectia luminii, ca sa ne putem da seama exact de dorintele noastre.

In fond, dincolo de toate considerentele tehnice, important e ca amenajarea interiorului sa fie calda si primitoare, o oglinda a oamenilor care locuiesc acolo.

 

Daniel Șerbu

3 Comments

 1. diaconu
  octombrie 19, 2015

  dementiale corpurile de iluminat din poza de la rubrica „Lumina naturala versus lumina artificiala” respectiv poza cu nr 4. De unde pot achizitiona asa ceva? o zi faina

  Răspunde
 2. horatiu
  octombrie 21, 2015

  Buna ziua
  Citind aceste articole imi dau seama cat de important este un designer de interior in amenajarea unei locuinte si cat timp si bani putem economisi. In viitorul apropiat voi dori sa imi reamenajez apartamentul, cu cine pot lua legatura de la firma dumneavoastra?

  Multumesc
  O zi placuta si felicitari pentru blog

  Răspunde
 3. bianca
  octombrie 25, 2015

  multumim daniel pentru sfaturi 🙂 succes

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top