Insula de bucatarie in casa ta

insula-bucatarie-blat-marmura

Insula de bucatarie este unicornul amenajarilor interioare: vazuta foarte rar in realitate, dorita de toata lumea, greu de obtinut si, cel mai probabil, cu puteri MAGICE 🙂

Intr-adevar, la noi vezi destul de rar bucatarii cu insula pentru ca e nevoie de mult spatiu ca sa functioneze corect, trebuie o planificare atenta inca din faza de proiectare, si impune un anumit stil de viata.

Dar, insula de bucatarie e grozava !

 

Premise/planificare

Daca vrei sa ai o bucatarie cu insula, trebuie sa te gandesti de la inceput la asta. Spatiul trebuie sa fie suficient de larg pe ambele parti ale insulei ca sa te poti misca lejer. Trebuie sa ai loc sa te invarti intre insula si mobila de bucatarie de la perete, sa poti pune scaune si, in general, sa nu sufoci spatiul. Deci planning.

Proiectul de amenajare al bucatariei, bazat pe masuratori precise la fata locului, trebuie sa includa din start conceptul de insula. Multe dintre elementele specifice bucatariei se vor muta de pe blatul de lucru clasic pe insula: plita de gatit, chiuveta, hota, uneori cuptorul si o multime de spatii de depozitare.

Asa ca e indicat sa planifici insula de bucatarie inainte sa dai comanda de mobila, ca sa nu te trezesti ca ai doua chiuvete, doua cuptoare si 435 de sertare 🙂

 

Spatiul

O bucatarie open-space este cel mai potrivit scenariu pentru insula de bucatarie, pentru ca insula serveste foarte bine ca separator intre spatii, cu functii estetice si practice evidente.

bar-insula-bucatarie-alba

 

Daca ai o bucatarie mare poti sa montezi insula cu totul in bucatarie, insa gandeste-te bine daca iti ramane loc pentru activitatile normale: gatit, spalat vase, mutatul obiectelor intre insula si mobila de perete etc.

 

Utilizare

Imagineaza-ti diminetile grabite cand toata lumea se invarte prin bucatarie dupa cafea, fulgi cu lapte, omleta sau clatite. Vizualizeaza-te gatind o cina mai complicata, care presupune multe ingrediente care sa fie usor accesibile, multe vase in care prepari diverse chestii pe care sa le ai mereu in ochi, multe operatiuni, unele desfasurate simultan – toate astea sa fie usor de facut si se le ai in fata tot timpul, fara sa trebuiasca sa te tot invarti pe calcaie ca un titirez…

 

Dimensiuni si forme

Nu e obligatoriu sa ai o insula dreptunghiulara de minim 1,50 latime si 3 metri lungime, ea poate fi si mai mica, de forma patrata sau in L, cu sau fara scaune pentru servit masa, insa tine cont ca o insula sub 50 de cm latime nu poate gazdui plita sau cuptorul (nu e loc).

Poti sa pastrezi electrocasnicele in mobilierul de perete, si sa folosesti insula ca blat de lucru sau doar ca zona de luat masa.

dining-bucatarie-eclectic-modern

 

Pentru un efect corespunzator, insula trebuie totusi sa fie de dimensiuni generoase. In ea trebuie sa incluzi o multime de electrocasnice si accesorii, chiuveta, spatii de depozitare si o zona de servit masa.

Poti sa ai o insula cu doua zone, una pentru gatit si una pentru servit masa, cu scaune inalte de bar.

insula-bucatarie-blat-marmura

 

Poti sa atasezi o zona de servit masa imediat langa insula.

insula-de-bucatarie-bucuresti

 

Exista insule de bucatarie pe care pare ca toata familia isi desfasoara viata: se gateste, se serveste masa, copiii isi fac temele, exerseaza pianul, toata familia joaca Monopoly etc

Peninsula

Este o solutie interesanta, care se preteaza pentru bucatariile mici. Peninsula e o insula cu o latura lipita de perete. Ocupa cam un sfert mai putin spatiu, pentru ca pe o latura nu mai trebuie sa lasi loc de trecere.

Are aceleasi functii ca o insula, aspectul estetic este acelasi, doar ca ocupa mai putin loc.

insula-mansarda-moderna-luminoasa

 

Bucataria poate sa aiba un perete din sticla, care sa izoleze mirosurile de la gatit dar care sa dea unitate vizuala bucatariei cu livingul. Langa acest perete de sticla poti sa montezi insula, cu un efect vizual aparte:

insula-bucatarie-geam-separator-etans

 

Exista si varianta in care insula e mai mica, montata pe role, servind doar ca blat de lucru. Poti sa o muti, dar nu e la fel de buna pentru servit masa.

insulta-bucatarie-pe-roti-lemn-natural

 

Cat de greu e de realizat

Asa cum spuneam, planificarea e importanta.

De exemplu, daca vrei sa ai chiuveta incorporata in insula, trebuie sa tragi tevile de alimentare cu apa si cele de scurgere in zona insulei.

Daca vrei cuptor si plita, ai nevoie de gaz sau conexiune electrica.

Daca vrei hota, trebuie instalata deasupra plitei, cu tot ce-i trebuie hotei: curent electric, tubulatura de evacuare etc.

Mobilierul din care e realizata insula nu e neaparat diferit de mobila obisnuita de bucatarie, insa ea trebuie gandita ca si element stand-alone, nu lipita de perete.

Deci insula de bucatarie pune niste probleme tehnice, dar nu insurmontabile daca planifici totul dinainte.

 

Cat costa

Insula nu reprezinta neaparat un cost suplimentar. Pentru ca face parte din bucatarie, preluand o parte din functiile acesteia, bugetul alocat bucatariei se distribuie.

Bineinteles, daca vrei sa construiesti o insula din beton tratat, sau dintr-un compozit maleabil, costurile vor creste, insa acelasi lucru e valabil si daca vrei o  bucatarie clasica.

O poti realiza din lemn, mdf sau pal, cu blat termorezistent, compozit sau orice alt material doresti.

 

Poti chiar sa imprimi un unicorn pe o latura a insulei, ca sa te poti lauda ca ai unul chiar la tine in bucatarie 🙂

 

Sursa fotografii: Pinterest, SpotOnDesign

Daca simti ca sfaturile unui specialist ti-ar prinde bine, sa stii ca suntem mereu dispusi sa stam de vorba cu tine.

Ne poti suna oricand: 0745.622.840, designer Luciana Georgescu.

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top