Iluminarea : misterul interioarelor calde

Priveam deunazi un lobby de hotel. Ce face hotelurile din lumea intreaga sa para atat de primitoare, de calde, care este secretul ?

La o analiza in oarecare detaliu, nici materialele, nici finisajele, nici macar grija la executie nu erau exceptionale, si nu m-am uitat cu atentia sau severitatea cu care analizez lucrarile pentru clientii mei. Deci nu excelau nici prin lux, nici prin calitate, totusi interiorul emana caldura si o calitate a vietii pe care o simteam, palpabila si prezenta, dar care venea din…din ce ?

Lumina. Acesta este secretul pe care industria hoteliera il foloseste la maximum. La fel si restaurantele (ma rog, cele cu oarecari pretentii).

Daca lumina dezvaluie tot, asa cum se vede mai jos, lucrurile nu numai ca par exact ceea ce sunt, si adesea asta nu e un lucru bun, dar volumele si spatiile au o oarecare asprime si ascutime care nu invita decat poate la un interogatoriu politist.

Dar daca lumina dezvaluie numai atat cat trebuie, cum trebuie si din unghiul care trebuie, lucrurile se schimba radical.

Am constatat in timp, prin forta experientei, cat de importanta este lumina intr-un interior, cat de mult poate ajuta un spatiu si in acelasi timp cat de mult poate strica un interior, chiar scump si finisat cu atentie. Retroliluminarea, lumina indirecta, surse ascunse si corpuri de iluminat nu numai interesante ca forma, dar si capabile sa distribuie lumina intr-un mod insinuant si rafinat fac un spatiu sa para mai mult decat este.

Este un lucru rau ? Dimpotriva. Daca ne gandim la scopul emanjarii unui interior, raspunsul este evident. Trebuie ca spatiul sa fie primitor, cald, sa reflecte personalitatea celui care-l locuieste si sa transmita un mesaj. Pentru asta se folosesc vopsele, pigmenti, parchet, mochete, tapet, si, foarte importanta, lumina. Aspectul imaterial al luminii nu diminueaza cu nimic importanta ei in gradul de finisare al unui spatiu.

Deci lumina conteaza foarte mult. Sunt scoli intregi care studiaza iluminarea interiorului si felul in care lumina poate fi folosita in tot felul de situatii: studiouri foto, platouri de filmare, scene de teatru. Si, ma intreb, ce este casa mea daca nu o scena pe care se desfasoara viata mea ? Din unghiul corect si cu lumina potrivita, orice diva are profilul perfect. In fond, fara machiajul artistic si efectele de studio, ma tem ca multe dintre noi suntem mai frumoase in zori de zi decat majoritatea divelor !

Asa ca iluminarea interiorului este foare importanta. Fie ca vrei un interior cald si sensibil, fie ca vrei un interior mai indraznet si atipic, lumina regleaza atmosfera in feluri pe care nici nu ti le imaginezi. Asta ne aduce intr-un punct foarte interesant al discutiei, lumina naturala.

Dar, despre acest subiect, in episodul viitor 😉

Luciana Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top