Ferestre in acoperis ?

proiect-acoperis-casa-5

O intrebare pe care ti-ai pus-o probabil cand ai inceput proiectarea unei noi case, problema ferestrelor de acoperis este una care merita luata in calcul.

Avantajele sunt incontestabile : poti sa vezi stelele stand in pat, ai lumina zenitala (care este cea mai puternica lumina), poti aerisi permanent fara sa trebuiasca sa deschizi ferestrele obisnuite (nu se face curent, si prin plasarea pe acoperis teoretic intra si mai putin praf), si e pur si simplu interesant.

Totusi, inainte de a decide ca vei instala o asemenea fereastra, trebuie sa iei in calcul urmatoarele probleme:

1. Condensul.

proiect-acoperis-casa-1

Foarte multi proprietari de ferestre in acoperis se plang de probleme cu condensul, care se formeaza relativ usor pe suprafata comparativ rece a sticlei ferestrei din acoperis. Plasarea intr-un punct inalt al incaperii (oricum mai sus decat ferestrele conventionale) face ca temperatura interioara sa fie mai mare, sporind sansele de formare a condensului.

Bineinteles ca ferestrele de acoperis de calitate au sisteme de ventilatie in trepte, ceea ce permite unei paturi de aer cald sa treaca permanent peste suprafata interioara a sticlei, impiedicand formarea condensului. Insa aceasta solutie nu rezolva intotdeauna problema.

Daca umiditatea din incapere este mare, si daca sticla ferestrei nu este tratata impotriva condensului, acesta se formeaza oricum, chiar cu gurile de ventilatie deschise la maximum. Ba este chiar si frig, cei sensibili putand simti curentul de aer produs de gurile de ventilatie.

Dar stai linistit, cata vreme umiditatea din incapere este controlata, tamplaria ferestrei este de calitate si sticla este tratata impotriva condensului, problema n-ar trebui sa apara.

2. Infiltratiile.

Sau scurgerile, care pot aparea la ploi puternice si la topirea zapezii, cand cantitatea de apa de pe acoperis este mare.

Izolatia este extrem de importanta in aceasta situatie, pentru ca, daca stam sa ne gandim, pentru montajul ferestrei in acoperis se intrerupe structura acoperisului, gaura fiind umpluta de alt material. Fie ca se monteaza din faza de constructie a casei, fie ca se monteaza ulterior, fereastra de acoperis inlocuieste tigla si izolatia cu o rama in care ste fixat un panou vitrat culisant.

proiect-acoperis-casa-3

Pare ca soliciti in mod expres o infiltratie, nu ?

Ei bine, daca contactul dintre izolatia acoperisului si rama ferestrei este facut perfect, infiltratiile nu au de ce sa apara. Exista nenumarate tehnici de asigurare a etanseitatii explicate in detaliu pe net, ceea ce inseamna ca un meserias responsabil ar putea respecta documentatia si ar putea rezolva usor problema.

Exista insa si aspectul etanseitatii ferestrei in sine, care poate fi excelenta inainte de montaj, cand nu exista nici un fel de presiuni asupra ramei ferestrei, dar dezastruoasa cand miscarile naturale ale acoperisului (rezultat atat al diferentelor de temperatura zi/noapte-iarna/vara, cat si al procesului de „asezare” al acoperisului si al peretilor casei, atunci cand casa este noua). Miscarile acoperisului deformeaza forma paralelipipedica a ramei, care nu mai coincide cu forma ferestrei in sine.

proiect-acoperis-casa-6

In aceasta situatie, infiltratiile sunt rezolvabile folosind sistemele de reglaj ale ferestrei, insa in anumite limite ce tin de parametrii constructivi ai ferestrei. In orice caz, daca montajul a fost facut corespunzator, deformarile acoperisului ar trebui sa influenteze foarte putin fereastra, si oricum marjele de corectie ar trebui sa permita reglajele necesare. Daca montajul e stangaci, fiind necesare toate reglajele ferestrei doar pentru a o face sa se inchida, s-ar putea sa nu mai fie loc de manevra pentru corectarea infiltratiilor.

3. Zapada.

O problema pe care am descoperit-o recent : zapada depusa pe fereastra de acoperis !

proiect-acoperis-casa-5

In primul rand se face intuneric. Zapada e alba, dar de dedesubt nu prea lasa lumina sa treaca, deci e gri-inchis 🙂

In al doilea rand, nu prea ai cum s-o inlaturi fara sa cada zapada in casa. Daca fereastra e deasupra patului, e o problema serioasa. Solutia pe care am gasit-o eu presupune o folie intinsa pe suprafata de sub fereastra, o matura sau un mop, si multa rabdare.

proiect-acoperis-casa-4

Daca deschizi fereastra si o cureti, inevitabil o parte din zapada se va topi sub actiunea aerului cald din casa. Apa va ingheta peste noapte, si fereastra va ramane blocata. Poate toata iarna, daca nu ai curajul sa te sui pe acoperis…

proiect-acoperis-casa-2

 

Asadar, inainte de a porni la drum in proiectarea unei case, este important sa iei in considerare toate aspectele, inclusiv chestiunea ferestrelor de acoperis, pentru ca mai tarziu s-ar putea sa devina niste probleme insurmontabile. Un proiect trebuie sa fie bine facut din start, apoi discutat in detaliu cu arhitectul si cu designerul de interior, pentru ca asemenea „capcane” sunt la tot pasul.

Nu trebuie sa ne speriem insa, proiectantii cu experienta stiu secretele, plusurile si minusurile diferitelor sisteme, si propunerile lor iau in calcul avantajele si dezavantajele. Mai mult, un proiect de amenajare interioara ajuta foarte mult la vizualizarea spatiilor asa cum vor fi ele finisate si se poate evalua calitatea luminii provenita din diferite surse – inclusiv dintr-o fereastra de acoperis. Randarile simuleaza sursele de lumina din incapere, fie ca e vorba de lumina artificiala, fie ca e vorba de cea naturala.

Mult succes la proiectarea acoperisului !

Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top