Ergonomia spatiului de lucru – episodul 2

design-interior-ergonomia-spatiului-06

Asa cumti-am promis in episodul 1, azi vom discuta despre organizare.

 

Paaaaram-pam-pam: ORGANIZAREA.

Suntem persoane complexe, si de multe ori vrem sa aratam acest lucru. Insa spatiul de lucru nu este locul unde trebuie sa inghesuim tot ceea ce ne reprezinta. Computerul poate stoca atatea fotografii cate ne dorim, nu ne trebuie cinci rame cu aceeasi pisica, nici (toate) figurinele din benzile desenate pe care le citim, toate piedute printre mormanul de hartii care asteapta sa fie semnate, printre cabluri si cele 542 de gadgeturi pe care le scoatem zilnic din rucsac… Nici sa-ti ocupi timpul decorand peretele din fata cu poze ale tuturor membrilor familiei inclusiv cei 3 caini si – individual – poze cu pestii din acvariu, pentru ca in final sa nu mai gasesti loc pentru task-listul zilei…

design-interior-ergonomia-spatiului-04

 

Ai intrat vreodata in biroul cuiva si nu aveai unde sa te asezi din cauza dezordinii? Te-ai intrebat atunci: oare cum de nu pierde documente? Dar timp? Gasesti cumva o ordine in dezordinea ta si totusi te ia durerea de cap cand vezi mormanul de lucruri pe masa si cablurile care invadeaza spatiul din jurul mesei?

design-interior-ergonomia-spatiului-05

 

Se spune ca un birou bine organizat reflecta o minte organizata. Cu cat esti mai bine organizat si cu cat iti structurezi mai bine spatiul de lucru cu atat vei fi mai eficient in ceea ce faci. Cu cat esti mai dezordonat cu atat pierzi mai multe detalii din vedere si nu iti poti indeplini sarcinile la timp. Cred cu tarie in aceasta mantra, si o aplic cu religiozitate la mine in birou. Ca sa-ti dovedesc cat de organizata sunt ca si efect, iti pot recita pe loc, din memorie, titlurile tuturor episoadelor din Narcos pe care le-am vazut in decursul saptamanii trecute :))

 

Cateva sfaturi:

Scapa repede de lucrurile care iti sunt inutile, sau de lucrurile de care nu ai imediat nevoie (ex.: consumabile). Asta presupune, din punct de vedere al amenajarii, existenta unui spatiu de depozitare. Toate lucrurile lasate la vedere aduna praf. Nu uita de cosul de gunoi pozitionat cat mai aproape de masa, dar nu neaparat in cel mai vizibil loc.

cum-poti-crea-biroul-perfect-chiar-la-tine-acasa-04

 

Ordoneaza restul obiectelor in functie de necesitate – utilizeaza compartimentele biroului pentru a-ti crea propriul sistem. Foloseste etajerele sau biblioteca pentru a stoca bibliorafturile catalogate in functie de criterii bine gandite. Acestea pot ramane la vedere – datorita repetitiei etichetelor, a inaltimii egale a dosarelor si datorita culorilor se va forma un sentiment de ordine, de rigoare, care foloseste.

birouri-rabatabile-vs-birouri-suspendate-fixe-01

 

Una dintre problemele majore o reprezinta numarul mare de cabluri: cablul de alimentare al computerului/laptopului, mouseul, imprimanta, cablul de alimentare pentru telefon, lampa de pe masa, televizorul suspendat pe perete, aparatul de aer conditionat, cablurile sistemului audio – si el conectat la calculator, prelungitorul cu 8 capete, etc. Ma inec in cablurile incurcate iar clasicul truc de a ascunde tot sub dulap nu este suficient.

design-interior-ergonomia-spatiului-06

 

In ziua de astazi multe dintre aceste echipamente sunt wireless. Asta ajuta foarte mult, dar nu intotdeauna este posibil: nu toata lumea are device-uri fara fire. Si oricum orice trebuie bagat in priza, cumva.

In acest caz poti jongla cu anumite variante:

 

Inglobeaza in pardoseala sau in spatele plintei firele de alimentare principale, lasand astfel pardoseala libera. Aduna majoritatea prizelor in acelasi loc, cat mai aproape de masa de lucru. Daca vrei ca televizorul sa fie suspendat pe un perete, ai grija ca firele acestuia sa vina ascunse in spatele unei masti, sau a finisajului peretelui. Poti monta sub blatul mesei un element suport pentru cabluri, in acest mod nu vor mai atarna in mod necontrolat pe toate partile mesei.

design-interior-ergonomia-spatiului-07

 

In cazul in care nu poti ascunde toate cablurile, incearca macar sa le organizezi lasandu-ti zona de lucru libera. Te poti folosi de tot ce ai la indemana pentru a gasi noi posibilitati (ex.:utilizeaza  agrafele de birou pentru a separa cablurile, foloseste coperta unei carti pentru a masca un router etc.), sau poti intra intr-o papetarie si poti vedea ce te-ar putea ajuta. In cazul in care nu te poti descurca apeleaza la sfatul unui designer de interior care sigur iti va indica solutiile potrivite spatiului si necesitatilor tale.

design-interior-ergonomia-spatiului-08

 

Cam astea ar fi elementele de care trebuie sa tii seama cand iti planifici amenajarea biroului tau. Actual sau viitor.

design-interior-ergonomia-spatiului-09

 

Important este ca sa iti pastrezi perspectiva, sa iti mentii mintea deschisa si sa ai curajul sa profiti la maxim de spatiul si resursele de care dispui.

 

Daca simti ca sfaturile unui specialist ti-ar prinde bine, sa stii ca sunt mereu dispusa sa stau de vorba cu tine.

Ma poti suna oricand: 0745.622.840, designer Luciana Georgescu.

Surse fotografii: Pinterest

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top