Despre culori

Dormitor pe galben pentru copil

Ne bucuram de culorile naturii in fiecare anotimp si in diferite faze ale zilei, in cele mai diverse conditii de luminozitate, insa putini stiu de impactul psihogic ce il au asupra noastra. Culorile au un rol foarte important in lumea in care traim. Pot influenta gandirea si actiunile noastre. Culorile ne pot afecta dramatic starea, sentimentele si emotiile.

Semnificatii

ROSU – culoare calda care evoca emotii puternice. Reprezinta dragoste, foc, manie, ura, curaj. Folosita in cantitati mari poate duce la stari de nervozitate si anxietate, de aceea trebuie folosita mai mult ca accent de culoare.

Bucatarie cu accente de rosu

GALBEN – este culoarea bucuriei si a creativitatii, folosita mai ales in amenajarea camerei copilului. In acelasi timp este culoarea si cea mai obositoare pentru ochi din cauza cantitatii mari de lumina pe care o reflecta. Este recomandata persoanelor mai lenese, mai lipsite de energie deoarece este o culoare energizanta care stimuleaza inteligenta.

Dormitor pe galben pentru copil

VERDE – culoarea naturii si a prosperitatii. Reprezinta sanatate, liniste si noroc si este deseori folosita in calmarea stresului si a problemelor emotionale.

Colaj de imagini cu accente de verde

ALBASTRU – este culoarea cea mai preferata de catre barbati. Aduce cu sine liniste si calm, dar in acelasi timp poate reprezenta tristete sau singuratate. Albastrul este folosit in amenajarea birourilor, a salilor de asteptare, a camerelor de studiu si a bailor sau in zonele unde vrem sa stam si sa ne linistim.

Baie albastra

PORTOCALIU – o culoare ce incita la distractie. Simbolizeaza vitalitate, optimism si entuziasm.

Fotoliu portocaliu

VIOLET – simbolizaza roialitate, lux si bogatie. Mai poate reprezenta inteleptiune sau spiritualitate. Ca si albastru, este o culoare ce favorizeaza introspectia si meditatia. Pentru ca nu se gaseste foarte des in natura poate fi considerata o culoare artificiala.

Amenajare interioara pe mov

MARO – o culoare naturala ce reprezinta forta, putere, stabilitate si fidelitate. In ciuda faptului ca este o culoare conventionala, se poate crea cu ajutorul ei un ambient foarte sofisticat.

Design de interior maro

ROZ – cea mai romantica dintre culori. Te duce cu gandul la dragoste, tandrete si are un efect calmant.

Dormitor roz pentru copii

Aici sunt de parere ca ar trebui sa va spun cate ceva si despre nonculori. Cand spunem nonculori ne referim la ALB, NEGRU si la tonurile de GRI ce rezulta din combinatia celor doua. Deoarece ele pot fi combinate cu orice culoare se mai numesc si culori neutre. Deseori sunt folosite ca liant intre doua culori care nu creaza armonie sau pentru a crea contrastul simultan.

Negrul reprezinta seriozitate, doliu, tristete,depresie, dar poate reprezenta si profunzime sau stil (depinde in ce cantitate este folosit). Albul in schimb reprezinta puritate, inocenta si este folosit in amenajari pentru a mari spatiul.

Dormitor alb-negru

Luciana Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top