Vila cu design interior deosebit sau…apartament ?

design-interior-vile

Cu totii ne dorim sa locuim intr-o casa mare, cu o gradina superba, pozitionata intr-un cadru natural mirific, aproape de locul de munca, cu un centru comercial in zona si nenumarate gradinite si scoli disponibile si accesibile pe jos…

Ok, gata cu visarea, sa revenim pe pamant. Intr-adevar, toate acestea nu sunt posibile, cel putin nu simultan si nu pentru toti dintre noi. Insa macar cateva elemente se pot bifa pe lista, astfel incat avantajele unei case / vile sa prevaleze asupra dezavantajelor. Adica:

* Casa mare, spatioasa.

design-interior-vile

In ultima vreme am tot vizitat case de dimensiuni generoase, construite cu simt de raspundere si cu gandul la cei ce vor locui acolo. Designul interior al unei asemenea vile completeaza in acest caz arhitectura fericita, oferind posibilitati multiple de amenajare, cu studii de trafic si cu multe variante de plasare a punctelor de interes.

Nu este atat de greu ca, atunci cand iti cauti sau construiesti o casa, sa urmaresti sa obtii spatii mari, camere luminoase cu acces facil si spatii de trecere largi. Totul este sa ai un arhitect bun, sa tii cu dintii de ceea ce-ti doresti, si sa alegi un designer de interior capabil sa te inteleaga si sa te completeze.

 

* Gradina superba.

design-interior-vile-gradina-2

De regula, casele si vilele au gradinile mici, sau…nu chiar mari. Constructorii si dezvoltatorii urmaresc in primul rand sa valorifice terenul prin metrii patrati constuiti, nu metrii patrati de pajiste. Pretul de vanzare difera dramatic!

Totusi, in designul unei vile trebuie tinuta seama si de gradina, care, in fond, face diferenta dintre o casa si un apartament, nu ?

In principiu, 3-400 de metri sunt suficienti pentru o gradina superba, totul depinde de cat de organizata este gradina si cat de priceput este peisagistul. Se pot obtine rezultate spectaculoase si cu suprafete mai mici, insa efectul de „gradina superba” nu-l poate simula nici o gradina sub 50 de mp…

 

*Cadru natural mirific.

design-interior-vile-priveliste-2

Da, intr-adevar, in Bucuresti – si in orice oras mare din Romania – nu prea exista asemena cadre. Daca te pozitionezi prea aproape de oras, atunci te ineci in semafoare si tramvaie, iar daca te departezi, te pierzi intre terenuri virane pe care nu s-a mai concretizat niciodata investitia cutare sau drumul cutare…

Totusi, daca-ti definesti clar ceea ce-ti doresti inca de la inceput, aproape orice cadru poate deveni „mirific”. Ok, nu 100% natural, insa o straduta linistita dintr-o zona centrala cu multe case, poate oferi un spectacol natural surpinzator, iar preturile nu sunt mereu astronomice – nu peste tot. Sau un cartier rezidential situat la relativ putini km de centru, cu drum propriu si facilitati in interiorul complexului, poate oferi contextul de vis pe care il visezi.

Trebuie doar rabdare, perseverenta si mult noroc!

 

*Aproape de locul de munca.

ambuteiaj

Ei bine, da. Daca locul de munca nu solicita neaparat prezenta la program cu ore fixe, in designul interior al unei vile se poate include fara probleme un birou cu toate cele necesare, separat de agitatia casei, dar perfect adaptat pentru o zi de munca productiva. E drept ca nu poti socializa la tigara cu colegii, dar poti sa te bucuri ca locuiesti aproape, FOARTE aproape de locul de munca. Naveta va fi de cativa pasi zilnic 🙂

Pentru noi, ceilalti, aproape de locul de munca se defineste in functie de cat de mult ne place sa ascultam radioul la volan, la semafor: 30 de minute, o ora, o ora si 30…

 

*Centru comercial in zona si gradinite si scoli…

transport-copii

Sa recunoastem: cu totii am pacatuit in weekend, plecand in formatie  completa de familie catre un centru comercial, ca si destinatie unica si declarata a zilei. Nu, nu neg ca ati fost adesea si pe la muzee si spectacole de teatru, dar shoppingul este sport national la noi, ceea ce inseamna ca nu ne e atat de greu sa aprovizionam camara casei noastre superbe intr-o vizita la supermarket. Placere vinovata, ce mai…

Tot ce trebuie prevazut in faza de design interior la vilei este spatiul adecvat unui asemenea volum de cumparaturi 🙂

Cat despre scoli si gradinite, deja nu mai tine de designul interior al vilei, casei sau de stilul arhitectonic ales. E politica, sistem social, dezbateri si alte plictiseli cu care nu ne obosim aici.

Totusi, nimic nu e mai deprimant decat atunci cand constati cu oboseala ca nu mai rezisti s-o faci pe taximetristul pentru fiecare copil, bona, sau baby-sitter care-ti trece pragul. Poate ca,  daca ai fi cautat la inceput cu atentie scoli si gradinite in zona si ai fi aflat ca nu prea sunt, te-ai fi hotarat sa renunti la ideea de casa in favoarea unui…apartament !?

mini-house

Nu, acest articol nu urmareste sa mustreze pe nimeni, nici nu-si propune sa cantareasca avantajele si dezavantajele dintre un apartament-boutique si o vila cu design interior de bijuterie. Dimpotriva.

Cred doar ca sunt doua optiuni pe care fiecare dintre noi, cei ce locuim in oras, le-am analizat si cantarit iar si iar, de nenumarate ori. Inca nu ma pot hotara care dintre cele doua imi place mai mult.

Ce stiu insa este ca, indiferent de spatiul pe care il locuiesti, planificarea atenta si viziunea fac totul. Cata vreme nu ti-ai ales un teren de 60 mp, printre gunoaie, la 180 de km de orasul unde lucrezi, mai exista speranta.

Designul de interior al vilei poate fi unul avangardist, revolutionar, sau unul acordat la frumusetile zonei geografice in care se afla casa, sau unul clasic, cald si primitor – atat vreme cat se numeste ACASA, si te descrie asa cum esti tu, este suficient de bun.

Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top