Prima intrebare care imi vine in minte este: „Cum a luat el nastere?”
Din punctul meu de vedere, consider ca s-a ivit din iubirea fata de lucrurile vechi pe care le avem in casa si carora dorim sa le oferim o noua infatisare sau utilitate. Plus o oarecare fascinatie pentru cabluri, sarme, betoane, proiectoare de fabrica si tot felul de table indoite. Nebunie!
Insa cu toate acestea, nu este suficient sa construim folosind pur si simplu elementele specifice unui astfel de stil, el trebuie sustinut de cromatica si texturi.
La fel ca si in cazul stilului minimalist, este esential sa nu incarcam amenajarea de interior cu foarte multe obiecte de mobilier si decoratiuni, ci sa punem accentul pe structura peretilor sau detaliile acestora, pe pardoseala care nu este musai sa fie finisata, pe un obiect de mobilier care sa atraga atentia, etc. Sistemul de iluminat joaca un rol foarte important, cablurile si fasungurile la vedere fiind elemente ce atrag atentia – sugerand un ambient industrial specific.
Elementele cheie folosite in stilul industrial sunt :
1. Culori neutre, tonuri de gri, alb, auriu/bronz
2. Materialele nefinisate – o masa din lemn neslefuit, un blat raw, un perete din beton care isi expune dezinhibat imperfectiunile
3. Pardoseala nelacuita, nefinisata
4. Peretii din caramida cu aspect vechi, structura metalica aparenta (grinzi, stalpi, etc), beton expus
5. Sistemul de iluminat cu un aer utilitarian sau improvizat din diverse alte lucruri – sticle, palarii, borcane, etc.
Nu te speria, nu e nevoie sa fii inginer ca sa poti face astfel de instalatii de iluminat, iti trebuie doar imaginatie si curaj pentru a indrazni. De partea electrica se poate ocupa un electrician rabdator. 🙂
Cat de ingenioasa poate fi ideea unui obiect de iluminat confectionat din palarii? E originala si relativ ieftina de realizat. Ofera masculinitate si unicitate spatiului. …cata vreme ai grija sa nu ia foc palariile !
O sa spui : ei, hai ca am trait sa o vad si pe asta! Uite ca se poate! Oricarui lucru i se poate oferi o a doua intrebuintare. Avem aici un proiect de amenajare de interior in care corpurile de iluminat sunt realizate din…razatori.
Daca ai analizat cu atentie fiecare poza in parte, ai observat ce anume le uneste : originalitatea, materialul (metalul) – chiar si palariile pot fi de fapt realizate artizanal din metal, ca sa reziste la temperatura generata de filament; atmosfera usor deconcertanta, care te trimite cu gandul la hale de productie, depozite, bucatarii profesionale sau pur si simplu locatii noi cu finisaje ce arata ca si cum ar fi vechi.
Totusi, stilul industrial nu trebuie confundat cu shabby chic, care presupune pastrarea unui oarecare grad de decrepire al suprafetelor si materialelor folosite. Una e sa lasi un perete asa cum l-ai gasit cand ai inchiriat spatiul, fara sa dai nici un pic de atentie suprafetei, si cu totul altceva este sa-i dai atentie si sa-l finisezi dupa un plan bine definit.
Revenind la stilul industrial, toate sunt permise in acest stil: materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, structuri metalice, bricolaj aparent aleator, idei inedite si imaginatie pusa la incercare.
Iata cum o canapea si o veioza de pardoseala se pot completa, imbinandu-se armonios. Nu se anuleaza, nu par a fi din filme diferite. Compozitia acestui perete este sustinuta si de tabloul vintage, ce sugereaza o tabla pentru pontaj pe care strungarii isi bifeaza zilele de lucru. As spune ca o asemenea compozitie este sugestiva pentru un design de interior in stilul industrial, cu un pic de caldura adaugata pentru a compensa raceala metalului.
Este confirmat ca acest stil este unul rece, insa elementele care il incalzesc sunt pernele decorative, cateva flori, un fotoliu confortabil, intr-un cuvant elementele care definesc personalitatea omului care ocupa spatiul amenajat.
Chiar daca la prima vedere peretii par neingrijiti (asta e si ideea), este un aspect neingrijit cosmetizat. Se doreste a se lasa la vedere structura veche a incaperii datorita sentimentului de intimitate pe care il ofera.
Cablurile nu mai devin o problema in amenajare, nu ne mai chinuim sa le ascundem, ci din contra, le aranjam la vedere intr-un mod dezordonat, dar gandit. 🙂
La o prima impresie poate parea un stil rece, insa sentimentul de „cozyness” este dat de combinarea culorilor neutre cu alb si negru, sau de juxtapunerea unor culori tari cu banalul gri, de utilizarea unei canapele cu perne generoase si confortabile, de decorarea spatiului cu flori, etc. Elementele sunt diferite, insa prezentate intr-un context bine inchegat si armonizat, creind un concept de design interior bine pus la punct.
Simt ceva nonconformist si masculin in stilul industrial, insa nu este ceva batut in cuie, consider ca este un stil care lasa mana libera “creatorului” de a-si utiliza imaginatia. As vrea sa vad cat mai multe proiecte de design interior in Bucuresti care sa abordeze „indraznetul” stil industrial. Deocamdata se pare ca spatiile de prin Centrul Vechi sunt cam singurele care se bucura de un asemenea tratament, insa pentru amenjarile interioare in spatiile rezidentiale trebuie sa mai asteptam. Sa avem rabdare si sa cautam cat mai multe surse de inspiratie !
So don’t forget to be creative 🙂
Articol redactat pentru SpotOnDesign de
Cristina Partene, design enthusiast & colour freak.
octombrie 13, 2015
Tocmai am in plan sa imi amenajez livingul in stilul industrial insa nu foarte multe firme pot duce la capat o astfel de amenajare :((
octombrie 16, 2015
UN STIL MINUNAT
octombrie 17, 2015
Felicitari Cristina Partene, ai scris un articol foarte frumos. Este clar, precis si pe intelesul tuturor. Multuuumiiim
octombrie 17, 2015
Mi-au placut in primul rand pozele din articol, auzisem de acest stil de la o prietena insa nu vazusem niciodata cu ochii mei cum arata. Voi incerca si eu corpurile de iluminat din razatori. 🙂
octombrie 19, 2015
Foarte interesanta partea cu „elementele cheie folosite in stilul industrial…” 🙂
Cu respect, Marian Ivan
octombrie 19, 2015
urmaresc de ceva vreme blogul spotondesign si gasesc foarte utile sfaturile dumneavoastra, o zi frumoasa si spor in continuare in tot ce faceti
octombrie 23, 2015
Buna seara. As vrea sa stiu daca ma puteti ajuta la amenajarea unui apartament, in Brasov? Apartamentul este inca in constructie. Multumesc!
Cu stima, Vlad