Camera copilului – o joaca ?

amenajari-interior-camere-prescolari-5

Copiii cresc repede, de aceea, impreuna cu ei, trebuie sa „creasca” si mobila din camera, sa fie adaptat designul ei in functie de necesitati. Cu anii se schimba interesele copilului, pasiunile si jocurile lui.

 

Prescolari

Pentru camera unui copil care nu merge inca la scoala este nevoie de un pat confortabil, o zona de joaca, o masa unde poate desena sau colora, un spatiu unde pot fi puse toate cartile de povesti si o zona functionala cu dulapuri sau comode pentru hainute.

Daca ai o camera de dimensiuni generoase pentru copil, un fotoliu agatat in tavan este un element de maxim interes pentru un prescolar.

amenajari-interior-camere-scolari-9

 

E bine ca mobilierul sa aiba colturi rotunjite sau sa fie capitonate cu materiale moi.
Pardoseala este foarte importanta. Fiecare material are avantajele si dezavantajele sale. Mocheta izoleaza fonic, dar permite depunerile de praf si poate provoca alergii. In plus, nu se poate curata foarte bine cand e vorba de pete cauzate de diverse lichide…dulci si viu colorate.

Lemnul este un material cald, usor de intretinut, asa ca parchetul este o solutie, dar nu pierde din vedere costurile unei operatiuni de acest gen. Parchetul laminat este mai ieftin si la fel de usor de intretinut, dar daca alegi unul de calitate, solutia este mult mai buna.

 

amenajari-interior-camere-scolari-0

 

Pastreaza jucariile intr-o cutie sau ladita din plastic ori din lemn, insa nu le umple niciodata pana la refuz pentru a fi usor de mutat chiar de catre copilul tau. Din cand in cand schimba jucariile copiilor cu altele pastrate in ladita.

amenajari-interior-camere-prescolari-5

 

E recomandat ca perdelele camerei sa nu fie joase, pentru ca ele pot starni curiozitatea copilului, care ar putea oricand sa traga de ele. Si acestea pot fi colorate sau imprimate.

Incearca totusi sa pastrezi o singura culoare dominanta in camera celui mic, maxim doua. In orice caz, nu incarca spatiul cu prea multe nuante. Important este ca interiorul sa fie placut, sa inspire siguranta si frumos copilului tau.

amenajari-interior-camere-prescolari-7

 

Scolari

In camera unui scolar este obligatoriu sa apara spatiul destinat pregatirii temelor pentru acasa, pastrarii ghiozdanului, cartilor, caietelor, rechizitelor scolare. De asemenea, e foarte important sa te gandesti la iluminarea adecvata a spatiului, la inaltimea mobilei, la culoarea ei etc. Toate detaliile conteaza.

In cazul acesta, zona de studiu este foarte importanta. Masa de lucru trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru ca sa incapa toate rechizitele. Cu timpul, elevul va avea necesitatea de a efectua anumite proiecte care necesita o suprafata de lucru mai mare, cel putin o foaie A0.

 

amenajari-interior-camere-adolescenti-4

 

Nu este indicat sa optati pentru o masa rotunda. Aceasta nu e buna nici pentru lectii, nici pentru jocuri. Coatele stau in aer, iar pieptul sta lipit de marginea mesei, ceea ce are un impact negativ asupra posturii copilului. Sfatul meu este sa alegi o masa sau un birou cu o forma regulata, dreptunghiulara.

Scaunul trebuie sa se ajusteze pe inaltime si sa aiba un spatar ergonomic. Lumina naturala sau artificiala trebuie sa cada pe masa din partea stanga sau din fata.

 

amenajari-interior-camere-adolescenti-1

 

Peretii reprezinta un element important in ansamblul camerei. Daca ii zugravesti, incearca sa folosesti culori calde si in orice caz, deschise. Fiind o camera de copii, poti folosi roz, verde, albastru, portocaliu sau chiar o combinatie de culori. Daca alegi un tapet, e ideal ca acesta sa fie unul colorat, sau poti folosi chiar fototapet cu teme alese impreuna cu „proprietarul” camerei.

 

amenajari-interior-camere-adolescenti-2

 

Daca simti ca sfaturile unui specialist ti-ar prinde bine, sa stii ca suntem mereu dispusi sa stam de vorba cu tine.

Ne poti suna oricand: 0745.622.840, designer Luciana Georgescu.

 

Sursa fotografii: Pinterest

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top