Lumina naturala in designul de interior

lumina-naturala-design-interior-10

Putem să ne jucăm cu lumina artificială, să o direcţionăm, s-o colorăm şi să-i stabilim intensitatea după cum ne cere spaţiul, cu ajutorul corpurilor de iluminat. Dar ce facem cu lumina naturală?

Fiind… naturală, face ce vrea ea. Poate fi caldă, atunci când e soare, sau rece şi gri, când cerul e acoperit, poate fi albicioasă şi crudă sau pur şi simplu divină, la apus sau în zorii zilei. De asemenea, pătrunde în încăpere în funcţie de felul în care sunt orientate ferestrele faţă de soare. În trecut erau create interioare (majoritatea încăperi intime, princiare, sau spaţii destinate colecţiilor private) unde lumina naturală era exclusă cu desăvârşire, din dorinţa de a controla la modul absolut iluminarea. Ei bine, nu este cazul să gândiţi aşa. Aveţi la dispoziţie nenumărate tehnici şi trucuri pe care le puteţi folosi cu succes pentru a controla lumina naturală.

lumina-naturala-design-interior-07

Trucuri pentru controlul luminii naturale

Ţineţi cont de faptul că dimensiunile ferestrelor trebuie corelate întotdeauna cu destinaţia spaţiului, dar şi cu arhitectura exterioară a clădirii. Cu cât aduceţi în interior mai multă lumină naturală directă şi indirectă, cu atât aveţi nevoie de mai puţină lumină artificială. Modul în care sunt amplasate ferestrele influenţează atât iluminarea, cât şi încălzirea spaţiului.
Dacă plecaţi de la aceste principii simple, începeţi deja să controlaţi lumina naturală. De asemenea, orientarea în spaţiu raportată la punctele cardinale este esenţială pentru a asigura o interacţiune cât mai bună cu soarele.

De ştiut!
Culorile vii nu sunt luminoase! De exemplu, un interior zugrăvit în roşu sau portocaliu va părea mai întunecos, deoarece aceste culori au o putere mare de absorbţie a luminii!

lumina-naturala-design-interior-05

Nordul este cel mai puţin potrivit, pentru că soarele nu se va poziţiona niciodată în aşa fel încât să aveţi lumina dorită într-o cameră orientată spre acest punct cardinal. Nici sudul nu e neapărat mai bun, dar, fiind mai cald, nu transmite aceeaşi atmosferă hibernală. Aşadar, rămân estul şi vestul, cu minunate expuneri dimineaţa şi seara, pereţi inundaţi de chenare însorite, reflexii şi umbre care fac parte brusc din amenajare. Diferenţa între est şi vest ţine de preferinţe – vă doriţi soare dimineaţa sau seara? – şi de climat. Un pont bun este că, în zonele unde vara tinde să fie foarte fierbinte, cât e ziua de lungă, soarele încălzeşte asfaltul, pereţii, acoperişul. Seara, totul e încins, dogoritor. Dacă aveţi ferestrele spre vest, în loc să vă bucuraţi de răcoarea înserării, veţi avea parte de încă o doză de căldură. În acest caz, orientarea spre est vă oferă soarele dimineţii, minunat cât temperatura este încă scăzută, şi umbră restul zilei, până la apus.

lumina-naturala-design-interior-10

Pont
Puteţi instala obiecte de iluminat calde în zonele reci ale casei şi corpuri de iluminat reci în alte zone, transformând şi echilibrând totul printr-un joc dinamic.

Cum se raportează lumina la punctele cardinale:
NORD
• lumină indirectă, rece şi difuză
• pătrunde direct rar, şi numai vara
• spaţii recomandate: anexele şi spaţiile de depozitare
SUD
• lumină mai puternică
• pe timpul verii, ferestrele trebuie să fie accesorizate
cu jaluzele sau rolete exterioare
• spaţii recomandate: camerele principale
EST
• lumină caldă şi aurie în prima jumătate a zilei,
când soarele se află la o înălţime joasă
• spaţii recomandate: dormitoare sau camerele copiilor
VEST
• lumină caldă în a doua parte a zilei
• ferestrele pot fi dotate cu rulouri parasolare
atunci când lumina este foarte puternică
• spaţii recomandate: camerele de zi

lumina-naturala-design-interior-02

Iluminarea spaţiilor în funcţie de specificul acestora

Designul de interior reprezintă, de fapt, o sumă de elemente care trebuie îmbinate, potrivite, aranjate şi rearanjate până când întregul ambient spune o poveste. Însă, la fel ca în fotografie, lumina înseamnă totul.
Felul în care sunt percepute culorile, formele, felul în care sunt proiectate umbrele, întreaga atmosferă a unei încăperi sunt determinate de tipul luminii folosite. Da, am spus corect: „folosite”. Lumina este un
instrument, o unealtă pe care trebuie s-o folosiţi în amenajarea interiorului. Lumina va fi mereu prezentă şi va avea mereu ceva de spus despre locuinţa voastră.

Camera de zi
Ar fi bine să utilizaţi cât mai mult lumina naturală îndetrimentul celei artificiale. Este mai confortabilă şi benefică pentru organism. Aduceţi lumina naturală cât mai în profunzimea încăperii. Pentru a permite
pătrunderea luminii naturale din belşug, alegeţi ferestre mai mari, pe care acoperiţi-le cu jaluzele/rulouri doar atunci când soarele devine deranjant. Optaţi pentru mobilier şi alte elemente decorative
în culori deschise, care reflectă lumina.
Folosiţi mai multe surse de iluminat, de diferite dimensiuni şi capacităţi luminiscente, pentru a completa lumina naturală.

Dormitor
Lumina naturală şi deschiderea spre cer oferă dormitorului o atmosferă calmă. Nimic nu este mai plăcut decât să vă începeţi ziua admirând peisajul şi vremea. Controlul luminii şi ventilarea spaţiului asigură un climat sănătos atât ziua, cât şi noaptea. Roletele exterioare opresc total lumina şi căldura, în timp ce storurile sau draperiile interioare creează o ambianţă plăcută. Nu uitaţi să aveţi în vedere şi zonele pentru citit şi scris, dacă este cazul.

lumina-naturala-design-interior-06

Hol/Coridor de acces/Toaletă de serviciu
În cele mai multe dintre case, există colţuri întunecate şi zone slab iluminate. Holul, coridorul sau toaleta de serviciu sunt în general amplasate în mijlocul locuinţei, acolo unde accesul luminii este limitat.
Adesea, zonele întunecate sunt folosite mai puţin. Tunelul solar vă permite să direcţionaţi lumina naturală în interiorul acestor spaţii, care sunt, de obicei, lipsite de ferestre şi foarte întunecate. O soluţie nu tocmai des întâlnită, însă foarte eficientă şi spectaculoasă, tunelul solar face minuni atunci când vreţi să iluminaţi zone dificile.

lumina-naturala-design-interior-01

Folosiţi lumina naturală prin intermediul tunelului solar împreună cu surse de iluminat electric. Jucaţi-vă cu diverse surse de lumină pentru a face încăperile mai mari. De asemenea, apelaţi la culori deschise pentru pereţi şi tavan, pentru a da impresia de spaţiu.

Camera copiilor
Razele soarelui aduc căldură acolo unde copiii se joacă. Jaluzelele sau rulourile interioare controlează pătrunderea luminii, dar şi culorile din încăpere. Pe de altă parte, rulourile sau storurile opace asigură un somn neîntrerupt pe timpul nopţii sau dimineaţa devreme. Şcolarilor le este necesară o lumină adecvată, având în vedere că au de învăţat şi de scris. În zona biroului, este nevoie de o lumină specială de studiu – aşa cum au adulţii la locul de muncă – unde este de preferat o combinaţie între lumina naturală şi o lampă electrică reglabilă. De asemenea, ar fi ideal ca în această cameră să existe multă lumină după-amiază.

Bucătărie
Profitaţi de lumina naturală, deoarece redă culorile mâncării în cel mai firesc mod. Bucătăria reprezintă un spaţiu unde adesea se întâlneşte toată familia, unde vreţi să vă simţiţi inspirată pentru următorul experiment culinar sau unde, pur şi simplu, vă doriţi să beţi în linişte un ceai. Ei bine, cu ajutorul luminii, veţi crea un spaţiu sigur şi confortabil, un loc în care să munciţi şi totodată să vă relaxaţi. Cu cât o bucătărie are mai multe funcţiuni, cu atât devine mai importantă iluminarea sa.

lumina-naturala-design-interior-04

3 secrete de designer

Iată câteva trucuri pentru a spori luminozitatea în interiorul locuinţei:
1. Folosiţi culori în nuanţe deschise. Şi culorile reci, şi cele calde au acelaşi efect din punctul de vedere al luminozităţii. În plus, spaţiul va părea mai mare.
2. Nu puneţi covoare în zona cea mai luminoasă a unei camere; nici măcar un covor alb sau crem nu salvează situaţia, pentru că suprafeţele rugoase, pufoase absorb lumina. O pardoseală reflexivă, într-o nuanţă pală, va răspândi lumina în încăpere, iar una închisă o va absorbi.
3. Dacă încăperea pe care o amenajezi este mică, trebuie să o tratezi cât mai simplu: mobilier puţin, delicat, cu linii cât mai simple (în limitele stilului ales, desigur), conceput şi distribuit judicios; astfel, camera va părea şi mai mare, şi mai iluminată.  Nu strică să aveţi o fereastră cât mai mare, poziţionată deasupra chiuvetei, central pe perete sau paralel cu blatul, astfel încât să-l ilumineze în totalitate. Poziţionaţi surse de lumină deasupra plitei şi cuptorului, deasupra blatului de lucru şi mesei de servit.

lumina-naturala-design-interior-08

Pont

Materialele nu arată la fel în orice lumină! De exemplu, aţi văzut o pardoseală splendidă, din teracotă, într-o excursie în Sicilia, pe care sunteţi tentaţi să o folosiţi şi în livingul vostru. Numai că, fără lumina puternică specifică zonei, roşcatul cuceritor al teracotei se va transforma în cel mai banal maro!

Efectul luminii asupra culorilor
Culorile trebuie să fie în ton cu personalitatea voastră: puteţi alege absolut orice culoare vă place, puteţi vopsi întregul apartament în negru, alb sau violet, dacă asta vă face fericiţi. Cu siguranţă, există o psihologie a culorilor, însă cel mai mult contează cum le percepe fiecare persoană. Ca să faceţi o alegere de care să fiţi mulţumiţi, trebuie să ştiţi totuşi câteva lucruri de bază despre efectul pe care culorile îl au asupra spaţiului pe care îl „îmbracă”. Nu trebuie să uitaţi nicio clipă că pereţii, ca orice altă suprafaţă netedă, reflectă culoarea, mai problematice fiind culorile intense. O încăpere în care toţi pereţii sunt galbeni sau verzi, spre exemplu, se inundă în întregime cu această culoare, iar efectul este neplăcut. E simplu: culorile închise absorb lumina, în timp ce culorile deschise o reflectă. În acelaşi timp, obiectele în culori închise, cu finisaj mat, absorb lumina. Dacă folosiţi PAL sau MDF lucios/semilucios, veţi transmite o parte din lumina „încasată” de uşile acelui corp de mobilier obiectelor din jur, ceea ce înseamnă că o rază de soare stingheră, care intră accidental în încăpere, va avea un efect amplificat, uneori spectaculos.

lumina-naturala-design-interior-11

Trebuie să ţineţi cont de cantitatea de lumină naturală care va pătrunde în încăpere. Dacă spaţiul este orientat către nord sau vest, razele soarelui nu vor pătrunde prea mult în interior, lumina de care va avea parte fiind reflectată de cer sau de obiectele/clădirile din apropierea ferestrelor (o lumină mai slabă ca intensitate şi, adesea, mai rece). În acest caz, nu sunt recomandate culorile închise, pentru că ar spori întunecimea interiorului şi nici culorile reci, care, de asemenea, ar crea o senzaţie de ostilitate.
Culorile deschise şi calde reflectă lumina în întreaga încăpere, difuzând-o şi creând o ambianţă plăcută. Există însă şi situaţia opusă, în care o cameră amplasată spre sud sau est poate fi mult prea luminoasă. Chiar dacă toţi ne dorim zone de soare pe pereţi, există şi momente când lumina puternică poate fi deranjantă. În această situaţie, o regulă importantă ar fi să nu vopsiţi toţi pereţii în alb, pentru că albul devine orbitor în contact direct cu razele soarelui. Nuanţele mai închise estompează acest efect şi colorează interesant razele solare.

Daniel Șerbu

8 Comments

 1. corina
  octombrie 12, 2015

  Pozitionarea apartamentului este foarte importanta atunci cand iti cumperi un apartament. Va spun asta din proprie experienta, pentru ca acum cateva luni, dupa aproximativ un an de cautari, am gasit in sfarsit apartamentul pe care il cautat. Este un apartament din Cosmopolis, pozitie sud-est, cu vedere catre piscina complexului. Sunt foarte multumita de el pentru ca are o lumina naturala foarte buna.

  Răspunde
 2. Gabriel Ghita
  octombrie 12, 2015

  foarte interesant articolul 😉

  Răspunde
 3. mari
  octombrie 13, 2015

  Foarte urile sfaturile si ponturile. Curand mi-am reamenajat casa pe cont propriu si nu cunoasteam aceste aspecte. Acum inteleg importanta unui designer de interior in amenajarea unei case si regret ca nu am apelat la acest serviciu cand a trebuit.

  Răspunde
 4. Nadia
  octombrie 13, 2015

  Lumina, daaaa!!!
  Imi place foarte mult in strainatate sa vad veioze in ferestre, mi se pare foarte sic 😉
  Voi folositi?

  Răspunde
 5. cristiana
  octombrie 24, 2015

  Pur si simplu de tinut minte articolul…felicitari

  Răspunde
 6. damianz
  octombrie 25, 2015

  Buna ziua!
  Apreciez foarte mult articolele marca SpotOnDesign si chiar am tinut cont de sfaturile dvs avand un efect final pe masura.

  Va multumesc si astept cu nerabdare urmatoarele articole!

  Cu stima, Damian

  Răspunde
 7. Constantin
  octombrie 26, 2015

  super fain articolul

  Răspunde
 8. Luminita
  februarie 17, 2016

  Un articol foarte bun, felicitari! Atat lumina naturala, cat si iluminatul artificial sunt deosebit importante pentru locuinta, ele pot contribui la crearea unei atmosfere speciale in camera.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top