Cum organizeaza bucataria un designer de interior

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-08

Povestea incepe cu masina de spalat vase. S-a stricat, si totul a devenit un haos!

Nu stiu daca e incapacitatea mea de a spala vase in mod responsabil, sau pur si simplu faptul ca locurile disponibile pentru a stoca “sedimentele” aduse de activitatile specifice din bucataria mea sunt limitate. Desi e o bucatarie rezonabil de mare. Dar, si asta a fost revelatia, prost organizata.

Am strans un set de reguli/sfaturi/idei pe care sa le ai in vedere cand te apuci sa-ti reorganizezi bucataria. Sper sa fie suficiente pentru viata ta de bucatar. Si sa iasa ciorba buna. :p

1. Pastreaza blatul de lucru curat

Sa incepem cu blatul, deoarece aici incepe preparea mesei. Evita sa depozitezi lucruri pe blat ce nu iti sunt necesare sau care sunt doar pentru “spectacol”. Daca nu ai spatiu in bucatarie si folosesti blatul ca si zona pentru depozitat, incearca sa fi mai selectiv. Inconjoara-te doar de obiectele utilizate frecvent si foloseste toate spatiile disponibile pentru depozitare in alte locuri decat pe blat – cum ar fi spre exemplu zona de deasupra frigiderului.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-01

2. Compartimentarea

Compartimentarea bucatariei trebuie facuta inca din faza de amenajare. Cel mai bine este sa apelezi la un designer de interior, care cu siguranta va va indruma pe drumul cel bun. Incearca pe cat posibil sa ai toate tipurile de spatii pentru depozitare. Trebuie sa te gandesti inainte cat timp petreci in bucatarie, si ce fel de ustensile si aparatura folosesti.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-02

3. Stocheaza in recipiente dedicate, eventual cu eticheta

Cu cat esti mai dichisit cu atat viata ta va fi mai usurata si mult mai sanatoasa. Pastreaza spre exemplu condimentele in boluri speciale etanseizate. Le gasesti la toate magazinele de specialitate si sunt o gramada, din sticla, ceramica, lemn sau metal. Mai mult de atat, poti eticheta fiecare bol in caz ca uiti ce ai pus in recipient, sau pur si simplu vrei sa ajungi la ingredient mai repede.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-03

4. Picurator, picurator, picurator !

Obiceiul de a face curat in mod constant in bucatarie este cheia pentru mentinerea unui spatiu ordonat. Montarea unui picurator in corpul superior sau intr-un compartiment dedicat reprezinta un pas in directia corecta. Asta chiar daca ai o masina de spalat vase. Orice ai face nu lasa vasele sa se acumuleze in chiuveta sau pe blat…

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-04

5. Pastreaza accesorile la vedere

Daca ai o lista de accesorii pe care le folosesti des, n-are sens sa le tot ascunzi in cotloanele mobilei si sa le scoti de 4 ori pe zi. Poti sa-ti alegi aceste accesorii in culori potrivite cu paleta cromatica a bucatariei si sa le expui cu un efect scenografic garantat pe blat, prinse de faianta cu tot felul de carlige si ventuze, sau in alte zone care ti se par potrivite.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-05

6. Grupeaza accesoriile

Fie ca-ti organizezi accesoriile sau recipientele pe rafturi deschise sau demarezi un plan de depozitare in dulapuri, este foarte util sa le si grupezi corespunzator. Nu numai ca aceasta strategie va crea un aspect curat, ordonat, dar o sa le si gasesti usor.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-06

7. Foloseste spatiul la maxim

Maximizarea spatiului reprezinta cel mai scurt drum spre o bucatarie organizata. In cazul in care bucataria ta este de dimensiuni mici, valorifica spatiul vertical prin polite suspendate, cosuri prinse in tavan sau un dulap cu rafturi. Posiblitatile sunt nelimitate.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-07

8. Afiseaza elementele utile, dar si estetice

Daca iti place vaza de flori, nimic nu te opreste sa o afisezi, insa limiteaza-te doar la o singura vaza. Lasa loc si pentru alte accesorii interesante, cum ar fi: un storcator util sau un bol mare. Acestea sunt elemente utile si mai mult de atat, ai mai eliberat spatiu din dulap.

cum-organizeaza-bucataria-un-designer-de-interior-08

Daca simti ca sfaturile unui specialist ti-ar prinde bine, sa stii ca suntem mereu dispusi sa stam de vorba cu tine.

Ne poti suna oricand: 0745.622.840, designer Luciana Georgescu.

Sursa fotografii: Pinterest

 

Daniel Șerbu

2 Comments

  1. ciprian
    aprilie 3, 2016

    Mi se pare foarte potrivit articolul, mai ales pentru vremurile noastre cand accentul se pune de cele mai multe ori pe design si nu pe organizare. Voi lua la cunostinta toate punctele din articol pentru viitoarea bucatarie. Bravo, Daniel!

    Răspunde
  2. dana
    aprilie 5, 2016

    Interesant suportul de la punctul 5. De pot achizitiona unul?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top