Cum amenajezi o baie romantica

Ce-i ăla romantism? De la cutii cu bomboane în formă de inimioare şi ursuleţi cu mesaje de dragoste până la trandafiri roşii sub formă de petale sau chiar întregi, cu tot cu spini – pentru cei mai curajoşi. Toate astea sunt idei minunate, dacă ai până în 16 ani.

 

Cu timpul însă, îţi dai seama că aceste simboluri nu mai au valoare, nici nu ţi se mai par aşa de cuprinzătoare, şi începi să te concentrezi pe romantismul de atmosferă şi ambianţă, pe detalii subtile, pe simboluri şi mesaje discrete. Mă rog, acum ai şi unde, ca (proaspăt) proprietar de casă nouă. Procesul se cheamă „growing up” şi se zice că vine odată cu stilul şi rafinamentul.

 

Uneori vine fără stil şi rafinament :), dar de venit, vine! De data asta vom discuta despre cum îţi poţi amenaja baia într-o manieră care induce romantism, exact ca un designer de interior cu experienţă. Te voi ajuta cu sfaturi, trucuri, ponturi şi îţi voi dezvălui câteva idei la care poate nu te-ai gândit.

 

Când vezi o baie romantică de pe Pinterest, te gândeşti că a costat mult şi că e greu de făcut, însă nu este aşa. Cu puţină creativitate, răbdare şi îndemânare, îţi poţi crea cu uşurinţă un „love nest”, iar investiţia poate fi controlată uşor dacă faci înainte o listă de achiziţii că să-ţi dimensionezi bugetul.

 

Trebuie însă să hotărăşti de la început dacă vrei să amenajezi baia complet, ceea ce implică schimbarea sanitarelor, a placajelor, chiar un proiect de design interior (obligatoriu, părerea mea), sau dacă vrei doar „să colorezi” spaţiul, să-l personalizezi cu ajutorul decoraţiunilor. În cazul renovării complete, pregăteşte-te pentru cheltuieli serioase şi destul de mult deranj. Se sparg chestii, nu ai acces la baie pe perioada renovării, durează. Deci răbdare şi planificare!

Dacă faci doar o redecorare, priveşte cu obiectivism gresia, faianţa, lavoarul: sunt frumoase, noi, arată ca şi cum ar fi fost alese de cineva care se pricepe sau sunt la fel ca cele din restul de 290 de apartamente din complexul rezidenţial în care tocmai te-ai mutat? Aşadar, dacă sunt ok, ai scăpat. Dacă nu, mai bine renovezi complet.

 

OPTEAZĂ PENTRU O CADĂ (free-standing)

Pentru a crea senzaţia de romantism, cada este o necesitate. La modă sunt modelele free-standing (cu picioare), iar dacă vrei spa la tine acasă, poţi încerca un jacuzzi (mai ales unul pentru două persoane, dacă ai loc). Însă cumpără ceva de calitate – cele ieftine au motoare zgomotoase şi fac toată gălăgia pentru nimic, pentru că bulele nu te masează, ci mai degrabă te enervează. Vrei ceva silenţios, smooth, romantic, nu o maşină de tuns iarba!

Duşul e şi el romantic, însă trebuie să ai spaţiu. Principiile de decorare rămân aceleaşi ca la cadă, dar adaugi accesorii precum un taburet pliabil, o baterie de duş cu hidromasaj, cascadă şi ploaie tropicală, rafturi şi o tonă de loţiuni şi geluri de duş parfumate delicat. Jacuzzi-ul de colţ este şi el o opţiune foarte bună. Totul depinde de spaţiul disponibil.

 

PONT

Te-ai gândit cum ar fi să ai cada chiar îndormitor, lângă pat? Soluţia prezintă cevaprovocări tehnice, pentru că aburul şi ţesăturile nu prea se împacă, dar cu o ventilaţie robustă şi un parchet imun la apă se poate implementa. E, cu siguranţă, un setup romantic, pentru că… Dar ştii şi tu de ce e romantic, nu?

 

ROZ, ROZ ȘI IAR ROZ

Îndepărtează-te de culoarea roşie – care agită şi inspiră mai degrabă frică decât iubire – şi îmbrăţişează rozul, preferabil în nuanţe pale, calme. În plus, e la modă şi creează o premisă de subtilitate, de delicateţe, pe care o poţi amplifica cu ajutorul decoraţiunilor specifice unei băi: covoraşe în tonuri complementare sau contrastante, lumânări, sfeşnice, accesorii de baie. Atenţie la accesorii! Să fie de calitate şi mai scumpuțe – nimic nu e mai puţin romantic decât un suport de prosoape ieftin, stilul plastic cromat!

 

Încearcă totuşi să nu exagerezi cu paleta de roz, echilibrând atmosfera şi cu alte nuanţe, pentru a da un aer sofisticat amenajării. Dacă totuşi rozul nu este chiar pe gustul tău, poţi încerca culoarea mov sau orice alte culori îţi plac. Până la urmă nici nu mai contează culoarea atâta timp cât ai jacuzzi.

 

LUMÂNĂRI CÂT ÎNCAPE

Pentru a crea o atmosferă romantică, lumânările sunt esenţiale. Este timpul să stingi toate luminile şi să aprinzi lumânările. Creează intimitate şi, dacă foloseşti lumânări parfumate delicat, primeşti la pachet şi aromaterapie. Poziţionează lumânările în jurul căzii şi vei avea parte de o atmosferă fix ca în poză. Alternează lumânările mici cu cele mari, foloseşte sfeşnice sau suporturi de lumânări, dar – atenţie! – nu exagera. Doar nu vrei să creezi o scenă dintr-un film cu vrăjitoare, nu ?

 

O altă avertizare: foc deschis + prosoape + oameni amorţiţi de romantism = probleme. Deci plasează lumânările cu discernământ! Dacă totuşi nu te simţi în largul tău cu atâtea lumânări aprinse, te poţi întoarce la lumina electrică. Pe lângă faptul că acum există lumânări cu baterii, câteva aplice îţi vor oferi lumina difuză de care ai nevoie pentru un ambient romantic.

 

FLORI DE BUN-GUST

Spuneam mai devreme cât de „expiraţi” sunt tradafirii roşii, dar asta nu înseamnă că nu există alte flori potrivite pentru o baie romantică în 2019. Te încurajez să foloseşti flori în culori de piersică, liliac, albe, combinate cu plante decorative.

 

SFATURI

• nu păstra coşul cu rufe murdare în baie;
• nu amplasa litiera pisicii în baie;
• menţine baia curată (fără urme de calcar şi alte pete);
• ai grijă ca baia să fie perfect funcţională (doar nu vrei ca, în timp ce te relaxezi, să scârţâie bateria de la duş);
• poziţionează cu atenţie lumânările. Pentru aprinderea lor există un aprinzător special (nu bricheta). Nici nu bănuieşti ce senzaţie plăcută, de rafinament, vei crea cu acest aprinzător!
• fii atent să nu aluneci când ieşi din cadă (foloseşte covoraşe antiderapante sau papuci speciali)!
• păstrează prosoapele/halatele mereu curate, cu o rezervă proaspătă mereu la îndemână;
• pentru o spumă consistentă în cadă, foloseşte produse de calitate, parfumate exact atât cât trebuie: aromaterapie, aromaterapie, aromaterapie!

 

ADAUGĂ TEXTURI PLĂCUTE

La ieşirea din cadă, asigură-te că ai prosoape de calitate, pufoase şi un halat de baie confortabil. Nu face rabat la calitate! Mai bine să ai un singur halat bun decât mai multe de proastă calitate. Combină prosoape în diferite culori, în funcţie de restul cromaticii din baia ta. Atenţie la nuanţe – trebuie să fie delicate, subtile, să îndemne la sensibilitate şi deschidere!

 

MUZICA ARE UN ROL MEGA-IMPORTANT

Muzica deţine puterea când vine vorba de romantism. Suntem în era Bluetooth, aşa că vei găsi cu siguranţă o boxă wireless waterproof pe care o vei putea controla cu uşurinţă cu un smartphone. Uită de Barry White, este un clişeu la fel ca trandafirii roşii. Mai bine caută aplicaţii sau radiouri cu muzică pentru spa/relax/love sau dă play la albumul tău favorit direct din Spotify.

Pentru confort, vei avea nevoie şi de o măsuţă pe care să o plasezi lângă cadă. Pe ea îţi poţi pune lumânări, boxa wireless, şampania etc. La final, tot ce ţi-a mai rămas de făcut este să torni două pahare de vin şi să te relaxezi…

 

In caz ca nu stiai – acest articol il poti gasi in revista Casa Mea, numarul din decembrie 2018. Spor la rasfoit!

 

Daca simti ca sfaturile unui specialist ti-ar prinde bine, sa stii ca suntem mereu dispusi sa stam de vorba cu tine.

Ne poti suna oricand: 0745.622.840, designer Luciana Georgescu.

Surse fotografii: Pinterest

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top