Cele doua orientari (scoli) principale in Feng Shui

Scoala Formelor (Xingfa) este prima si cea mai veche scoala de Feng Shui, expertii stabilind ca provine din timpul dinastiei tarzii Han, mentiuni despre aceasta aparand in cartea lui Qing Wuzi „Textul clasic despre inhumare”. Mai tarziu, Guo Pu a clarificat si a extins explicatiile despre acest subiect in a sa „Carte despre inhumare”.
In afara de alegerea locului de inmormantare, Scoala Formelor se ocupa si de stabilirea locului si orientarii caselor celor in viata. In acest scop, maestrii Feng Shui analizau formele de relief si cursurile de apa pentru a stabili unde este cel mai bine sa fie construita o locuinta.

Cea de-a doua orientare principala in cadrul scolilor este Scoala Busolei, aceasta denumire fiind de fapt o inventie a occidentalilor. In limba chineza, numele scolii in cadrul careia se foloseste o busola si se analizeaza fortele ceresti si cele pamantesti este denumita Liqi Pai – Scoala Tiparelor Qi-ului. S-a stabilit ca aceasta scoala dateaza din perioada Primaverii si Toamnei si ca in cadrul ei se intalnesc mai multe tehnici sofisticate care sunt folosite si in prezent (Stelele Zburatoare – Xuankong Feixing, Cele Trei Armonii – Sanhe, Portile Mistice – Qi Men, Cele Opt Case – Yigua).
Scoala Busolei se bazeaza pe conceptul conform caruia fiecare dintre cele opt puncte (directii) cardinale aduce un fel diferit de qi.

In prezent, Scoala Formelor si Scoala Busolei sunt folosite impreuna pentru a conduce la o analiza corecta. In majoritatea lor, practicantii de Feng Shui au combinat ambele scoli intr-un sistem denumit Feng Shui „clasic” sau „traditional”.
Invatarea Feng Shui traditional necesita rabdare, perseverenta si dorinta de a depasi toate informatiile gresite care au invadat traditia. Rezultatele pe care le promite aplicarea principiilor merita efortul nostru: sporirea nivelului prosperitatii, sanatatii si imbunatatirea relatiilor cu oamenii. Bine aplicate, principiile pot conduce la realizarea aspiratiilor fiecarui om, sporind sansele de a avansa si a avea succes pe toate planurile.

Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top