Ce inseamna proiectare 3D ?

obiecte virtuale pentru amenajari interioare

Destul de misterioasa, aceasta proiectare 3D este de fapt lucrul cu un program foarte complex si capabil ce-i drept, numit 3D Studio Max, care poate sa redea cu maxima acuratete spatii decorate confrom conceptului designerului.

Precizia merge pana intr-acolo incat sunt simulate razele de soare care patrund prin fereastra, filtrate de o draperie si dublate de o veioza. Practic, vizualizezi un spatiu amenajat cu toate finisajele si briz-brizurile inainte sa puna vreun mester mana pe baros. O chestie extraordinara, mai ales ca te poti razgandi.

realitate virtuala 3D

Da, te poti razgandi ori de cate ori, fara sa fie nevoie sa returnezi tapetul sau sa refaci peretele distrus. Poti schimba culorile, poti sa te joci cu diverse forme ale canapelei, poti sa pui si alte flori in vaza, daca ai CHIAR atat timp la dispozitie. Ideea este sa gasesti combinatia perfecta inainte sa fie cheltuiti bani. Si e o idee foarte buna.

Mai mult, in 3DMax poti sa evaluezi si proportiile, atat matematic pe baza de masuratori, cat si vizual. Un dressing prea mare poate fi atunci redimensionat, o canapea prea mica poate primi un modul suplimentar, si abia dupa aceea incepi sa dai comenzi pe la furnizori. Lucrul asta este nepretuit pentru designer, care nu mai trebuie sa aiba intreaga amenajare doar in minte, dar este incredibil de folositor clientului.

realitate virtuala 3D

Ca si client, poti sa afli ce-i in mintea designerului fara sa te straduiesti sa intelegi cine stie ce balet comic cu mainile pe sus, de tipul „aici punem o canapea, sus acolo va fi o aplica, pe peretele asta imaginati-va un tapet chic”… Vezi concret ce materiale vor fi folosite, ce culori, unde va fi televizorul si de ce e mai bine sa ai patul matrimonial intr-o anumita pozitie in dormitor.

Procedeul de lucru este logic, cumva similar realitatii: se construiesc niste volume, pe care se aplica texturi. Texturile sunt apoi colorate, pentru a obtine obiectul dorit. Se repeta pentru fiecare obiect din incapere, se aseaza fiecare lucru la locul lui, si suntem gata pentru lumini.

proiectare 3D pentru interior

Ca pe o scena privata, casa construita in 3D primeste lumina, din surse artificiale sau de la soare, evident simulat si el. In sfarsit, totul arata ca si cum ar fi real. Nu mai ai clasicul sirag de dubii „oare se potriveste la noi ?”

De cate ori n-ai cumparat ceva care arata superb in showroom sau magazin ca sa descoperi ca acasa la tine…pur si simplu nu se potriveste ? Nu era aceeasi lumina, nu era acelasi spatiu, normal ca nu arata la fel ! In fond, cei care amenajeaza un showroom stiu exact ce sa puna in valoare din obiectul vandut, si construiesc in jurul obiectului mediul potrivit. Nu e obligatoriu ca la tine acasa sa fie acelasi mediu, nu ?

Tocmai de aceea in 3D se construieste scena, dar mai intai scena si dupa aceea pe ea apar actorii – obiectele. Asa suntem siguri ca va fi o casa potrivita tie, nu o casa construita pentru canapeaua din living !!

realitate virtuala 3D

Aici intervine partea cu adevarat interesanta. Cu pozele pe laptop, poti sa meditezi seara in liniste, sa-ti imaginezi casa ta asa cum va arata ea cand va fi gata, si, daca ceva nu-ti place, poti sa schimbi proiectul. De-aia e proiect, sa fie modificat, nu ? Daca ai proiect, stii si cat costa tot deranjul. Poti sa-ti calculezi bugetul, poti sa faci ajustari si chiar sa planifici modificari viitoare. Pe scurt, CONTROL.

In termeni financiari, un proiect 3D economiseste bani, foarte multi bani, iar lucrul asta iti permite sa cumperi mai multe pentru casa ta. Si pentru un apartament cochet, dar si pentru case cu mai multe nivele, proiectarea face minuni. Noi ne-am convins de atatea ori.

Daca ai dubii, cere detalii si niste calcule la 0745.622.840.

Luciana Georgescu, designer de interior. :)

realitate virtuala 3D, randare

 

 

*randari preluate de pe  www.7design.ro   © www.spotondesign.ro

*wireframe turbosquid

Daniel Georgescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top