Case în Stil American: ATLASUL celor mai reprezentative tipuri de locuințe pentru cea mai istorică parte a Americii: Regiunea de Nord-Est

casă stil american perspectiva

Îți place să citești despre lucruri noi și interesante? Îndrăgești arhitectura și designul de interior? Explorează ghidul complet și concis al caselor în stil american, unde vei putea vedea stilurile specifice americane, în ce zone se regăsesc, cât și caracteristicile definitorii.

casa generică în stil american

Cuprins: 

 1. Casele în stil american din regiunea Nord-Est 
 2. Case în stil american din Connecticut
 3. Case specifice stilurilor americane din Maine
 4. Cele mai consacrate stiluri de case din Massachusetts
 5. Case în stil american din New Hampshire
 6. Cum arată casele în stil american din New Jersey
 7. Casele americane clasice din New York
 8. Casele în stil american obișnuit din Pennsylvania
 9. Casele americane din Rhode Island
 10. Natura și casele în stil american din Vermont

Dacă stai puțin să te gândești, ca români, Europa și motivele sale culturale ne este destul de familiară, suficient încât să nu mai fim surprinși de nimic atunci când pășim pentru prima dată într-o nouă țară. La un moment dat, dacă ești o fire mai perspicace 🙂 vei observa că motivele stilurilor consacrate arhitecturale cât și de amenajare se regăsesc aproape peste tot pe continentul nostru. Tocmai de aceea, este destul de probabil să ai deja o idee despre cum arată casele din nordul europei, cât și cele din zona mediteraneană, nici nu mai vorbim de stilul specific al locuințelor din Estul Europei sau influențele franțuzești/germane care se regăsesc și la noi în țară.

America este… altceva. Casele pitorești filmelor la care inevitabil ai oftat, atmosfera, senzația de libertate și liniște pe care ți-o inspiră un farmhouse sau clădirile emblematice din orașele celebre, fac ca stilul caselor americane să fie o experiență. Probabil ești destul de sceptic citind așa ceva, mai ales dacă ești conștient că americanii au preluat sau în cel mai bun caz, s-au inspirat din ceea ce vedeai în secolul XVIII în Anglia. Ceea ce este adevărat, dar doar până la un anumit punct, deoarece, stilul american, în mod incontestabil, a devenit unul de sine stătător.

Harta Macroregiuni America de Nord

Având o singură limbă oficială și o administrație unitară, Statele Unite ale Americii, spre deosebire de Europa, nu este atât de diversă din punct de vedere regional și cultural. Cu toate acestea, diverse influențe, preferințe și particularități se pot observa în funcție de regiunea administrativă la care ne referim. Astfel, preferințele din Vest se pot deosebi de cele sudice sau cele de pe Coasta de Est. Casele americane cât și stilul lor de amenajare diferă, de asemenea, în funcție de geografie cât și influențele culturale.

Însă, în cadrul acestui articol, ne vom concentra doar pe regiunea de Nord-Est, astfel, putem sumariza stilurile arhitecturale americane foarte ușor prin câteva tipuri de case precum:

 • Cape Cod
 • Colonial Revival
 • Adam-Style
 • Neoclasical
 • Split-level
 • Victorian
 • Georgian

Poți vedea și tu mai multe subdiviziuni ale acestor stiluri mai amănunțite despre aceste stiluri în acest articol excelent. Chiar dacă acum aceste denumiri nu au prea mult sens momentan, cu siguranță au reușit să-ți stârnească măcar curiozitatea. Vezi, este bine atunci când povestești despre lucruri atât de frumoase precum stilurile arhitecturale dintr-o țară/stat, să aduci și un context. Tocmai de aceea, pentru a înțelege mai bine ce înseamnă aceste stiluri, cum arată, unde se găsesc și cu ce se potrivesc, ideal este să le vedem într-un atlas. 

Fie că ai avut ocazia să vezi cu ochii tăi specificul american sau ești printre cei care încă speră să ajungă în Statele Unite și îndrăgesc o lectură educativă, te invit să iei parte într-o călătorie în jurul Americii, unde vei afla lucruri interesante, inedite și cel mai important, o perspectivă unică asupra stilurilor de case americane.

1.Casele în stil american din regiunea Nord-Est

Exemple de case obișnuite din orașul Boston, statul Massachusetts, regiunea de Nord-Est a Statelor Unite. Poți manipula imaginea pentru a explora mai multe case și alte străzi. Plimbă-te și tu!

Este important de menționat faptul că Nord-Estul are în componență state care datează încă de la primele colonii britanice, adică state ce cuprind orașe precum: New York, Boston, Philadelphia sau zona „New England”. Acest fapt ne conduce automat la un număr destul de mare de case în Stil Colonial și diverse variații modernizate ale acestui stil. Nelipsit este, de asemenea, și Stilul Victorian cu acel aer impunător și un design cu totul deosebit,  ce se remarcă în primul rând, după forma asimetrică și după turnuri. 

Aici nu trebuie omis nici Stilul Greek Revival (Renașterea Greacă), care reprezintă neoclasicismul „at it’s finest”. Vei observa din prima faptul că aceste case vor integra cumva în design-ul lor coloane specifice templelor grecești: 

Casa stil american

Totodată, pe măsură ce te avânți pe străzile din Noua Anglie (majoritatea regiunii de Nord-Est), vei mai observa ceva: Stilul Cape Cod, care se regăsește în majoritatea zonelor mai depărtate de centru, în localități sau în cartiere mai puțin populate, dar care surprind specificul istoric American. Având un caracter simplu, uneori etajate, fără să aibă un design prea complex sau detalii care să atragă prea multă atenție, aceste case sunt exemplul perfect pentru transpunerea stilului american, din secolul XVIII până azi.

Vila stil american

Desigur, nu putem să nu includem și casele moderne cu design futurist și un design puternic înclinat spre sustenabilitate și eficiența spațiului, dar adevărul este că, toate aceste case contemporane nu abordează un anumit stil obișnuit și specific, ci sunt mai degrabă parte dintr-un curent internațional. Curent care se poate găsi și în România. Explorează și tu acest design în VR 360°

360 interior modern stil american

De cealaltă parte,  avem Stilul Georgian regăsit în majoritatea zonelor dezirabile ale orașelor sau în localități celebre. Considerate de mulți ca fiind cele mai emblematice case pentru americanii „avuți”, acestea se remarcă prin forma dreptunghiulară, înaltă, multe etaje și un aspect curat, simplu care te duce cu gândul că acolo locuiesc oameni decenți „de familie bună”.

Casa generica stil american

În ceea ce privește interiorul, multe dintre casele americane ce se remarcă prin stil, optează pentru o amenajare în ton cu arhitectura, adică ceva clasic, motive sobre și detalii specifice curentului arhitectural al casei. Cu toate acestea, nu se sfiesc deloc să pună accent și pe un design interior modern pentru a aduce locuința la standardele zilelor de azi.

Interior georgian 2

Interior georgian

Rămâne doar de văzut cum arată aceste lucruri în cele 9 state ale acestei regiuni:

2.Case în stil american din Connecticut

Case dintr-un cartier al orașului Hartford, capitala statului Connecticut

Exemplu de casă în stil Victorian

Exemple de clădiri în Stil Colonial

Poți observa cum foarte multe dintre clădirile regăsite pe acest teritoriu sunt în stilul Cape Cod. Case simple, decente, normale, perfecte pentru cartierele liniștite ale orașelor precum Waterbury sau Hartford. Dar, în afară de clădirile administrative și istorice ale orașelor, mai zărești din când în când câte o casă în stil Victorian sau cu motive tipice coloniale (cărămizi, formă foarte exactă, construcție simplă)

3.Case specifice stilurilor americane din Maine

Exemple de case stil Georgian și Colonial din Augusta, Capitala Statului Maine

Case în Stil Victorian din Portland (cel din statul Maine)

În cel mai nordic punct al Statelor Unite, este firesc ca majoritatea orașelor celebre să se afle de-a lungul peisajului de coastal. Pe lângă casele regăsite în centrul orașelor principale precum Augusta sau Portland (oraș în Maine) cartierele acestui
stat sunt populate într-un număr destul de mare cu case în Stilul Folk Victorian, adică, foarte pe scurt, sunt asemănătoare cu cele gen Queen Anne dar fără turnuri și geometrie complexă. Case ce sunt mult mai ușor de amenajat din moment ce nu sunt nici castele în miniatură, nici Bungalow-uri.

De asemenea, pentru a păstra acest specific al caselor spațioase, mai poți găsi în Maine și un număr interesant de Case în Stil Shingle ce au fost concepute drept case de vacanță pentru americanii bogați ce doreau un loc frumos la marginea Atlanticului. Nu te lăsa totuși păcălit de aspectul boem, multe dintre astfel de case sfidează prin interiorul deseori amenajat într-un stil modern, împletit cu motive clasice.

4.Cele mai consacrate stiluri de case din Massachusetts


Case în Stil Colonial și Folk Victorian din Springfield, Massachusetts

Dacă până acum am văzut case ce pot să formeze chiar și o scenă rurală, specific acestei zone din New England sunt locuințele în Stil Adam, scena urbană din Boston și orașe adiacente precum Salem sau Quincy. Este fascinant cum multe dintre aceste case, cu toate că par să fi rămas în timp, dacă îndrăznești să pășești într-o locuință în acest stil, poți regăsi chiar și așa ceva 

Evident, Boston este un etalon pentru ceea ce înseamnă Noua Anglie, multe clădiri în stil Colonial, Georgian sau alte reminiscențe ce provin din Anglia cât și alte țări ce au dus în secolul XVII campanii de colonizare și administrare a teritorilor din „lumea nouă”. Atât Olanda, Franța cât și Germania, (într-un târziu, adică după 100 și ceva de ani), și-au lăsat amprenta asupra multor elemente estetice ce se pot vedea azi. Quincy, de cealaltă parte, oferă un peisaj ușor mai divers, unde poți vedea din nou faptul că americanii de pe coasta de Est îndrăgesc această diversitate cu care au fost obișnuiți.

5.Case în stil american din New Hampshire

Case în stil Georgian și Folk Victorian din Manchester, New Hempshire

Cu capitala în orașul Concord, acest stat nu se sfiește, de asemenea, să păstreze acea atmosferă specifică caselor din regiunea Noua Anglie.

Concord, este un oraș puternic încărcat cu istorie, fiind una dintre așezările coloniale foarte importante, iar acest lucru se poate observa și astăzi prin stilurile arhitecturale ce sunt predominate de influențe britanice. De exemplu, aici, suntem în Dover, un alt oraș unde poți vedea clar tot ceea ce am descris anterior:

Atât numeroasele case în stil Cape Cod cât și cele mult mai spațioase Split-level sau Victorian pun în valoare spațiul. Ce poți face cu atâta spațiu în interior te întrebi? Ei bine, iată ceva cu totul deosebit!

6.Cum arată casele în stil american din New Jersey

În Trenton, capitala acestui stat, observăm din prima faptul că este plin de case în stil colonial sau Cape Cod. Majoritatea clădirilor păstrează acel peisaj cărămiziu format de textura și culoarea caselor sau a apartamentelor din diverse cartiere.

De exemplu, aici suntem într-un cartier din Trenton unde deja se poate observa o schimbare de atmosferă, stil și organizare, din moment ce cartierele au o consecvență în ceea ce privește designul caselor.

Nici New Jersey nu este mai prejos atunci când vine vorba de combinare a vechiului cu ceea ce este nou. Până la urmă, suntem la o aruncătură de băț de New York, așa că… să nu fii surprins când vezi, o astfel de amenajare, într-o clădire de 200 de ani.

interior casă stil american

7.Casele americane clasice din New York

Britanicii au făcut un obicei în a pune prefixul de „nou” înaintea fiecărei locații pe care au colonizat-o în secolul XVII, astfel, să nu fii surprins dacă mai auzi de York, Jersey, Hempshire etc. Toate sunt, de fapt, locații care se regăsesc și în UK-ul de azi. Despre New York sunt extrem de multe de spus. Nu doar că acest oraș este și capitala statului cu același nume, dar este în același timp și unul dintre primele orașe americane.

Dincolo de zgârie-norii din Manhattan, în vânătoarea noastră după case specific americane, ajungem în suburbiile din Brooklyn, unde nu avem de-a face cu locuințe care costă cât un întreg orășel din România. Așadar, aici putem arunca o privire asupra caselor obișnuite cu care inevitabil te vei întâlni:

Casele din New York trebuie să-ți aducă aminte de aceeași temă specifică a Noii Anglii, colonialismul și „Good ol’” Georgian Style.

New York-ul este greu de categorizat, mai ales din moment ce este un Hub internațional, încât populația sa este aproape aceeași cu cea a României (defapt poate chiar… mult mai mare…). Pe lângă casele istorice, multe locuințe din New York, cele mai depărtate de zarva districtelor agitatate și populare, ajungem în Queens, un district care arată cam așa:

Split-level și Cape Cod apare ca fiind stilul predominant și preferat de către cetățenii acestei metropole, deoarece, astfel de case reușesc să ofere spațiu nu doar la nivel orizontal, dar și în ceea ce privește dimensiunile în plan vertical. Oricum, spațiul reprezintă elementul de care acest oraș are nevoie tot mai mult. De aceea, spațiul și confortul sunt doar câteva dintre caracteristicile unei case perfecte, care, de altfel, încep să inspire și design-ul din București! Uite aici cum poate arăta o locuință metropolitană din inima unei capitale, inspirată de motive moderne americane. De partea cealaltă, pentru un refugiu într-un loc ceva mai liniștit și totodată arătos, le putem da și noi exemple americanilor

8.Casele în stil american obișnuit din Pennsylvania

Lăsând la o parte gluma cu Transylvania, Pensylvania este una dintre cele mai frumoase state din America. Poți remarca din prima aspectul extrem de îngrijit și curat al caselor și al cartierelor din acest stat. Cât despre stilul locuințelor, evident că nu părăsim încă stilul colonial, dar trecem deja înspre multe multe influențe ale arhitecturii popoarelor germanice, deoarece încă ne învârtim în zona istorică a Statelor Unite.

Ajungem așadar și în Pittsburgh, un oraș extrem de puternic industrializat și recunoscut la nivelul întregului continent pentru acest lucru. Cu toate acestea, chiar la prima privire asupra caselor din acest oraș, vei vedea imediat cum stilul colonial cuprinde întreaga scenă a acestei categorii de locuințe.

Philadelphia este un oraș foarte cool, frumos, organizat și care te face să te simți că totul este ok în America. Fapt care se observă și în diversele case pe care le găsești atunci când te plimbi pe străzile ei.

Harrisburg, capitala Pensylvaniei, nu este la fel de wow… Multe suburbii care se disting prin alte lucruri mai puțin dezirabile și un aspect general, mai puțin primitor, dar, care are o diversitate mai mare de design al caselor. Multe dintre stilurile abordate aduc în joc elemente atât noi cât și vechi, istorice.

9.Casele americane din Rhode Island

Străzile din Providence te inspiră de fiecare dată când vezi arhitectura specifică Americii zilelor noastre. Vei vedea o diferență destul de mare dintre casele Europene din beton, oțel sau piatră, și cele Americane, ce sunt construite din materiale mai simple, precum: cărămida, lemnul sau șindrila.

Aceeași tematică a caselor ce reinventează Colonialul se regăsește și în casele ce populează această capitală de stat. Totuși, spre deosebire de construcțiile de cărămidă sau piatră specifice Europei de Nord și Germaniei, Colonialul din Providence permite un spațiu mai larg și un aspect mai aerisit.

10.Natura și casele în stil american din Vermont

Vermont este un stat superb, mai ales toamna, când se pot observa emblematicele culori roșiatice ale frunzelor ce se pregătesc de iarnă. Casele din Montpellier, cât și natura din jurul capitalei sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri americane, clasice pe care le poți vedea.

Casele ce variază în stiluri de la Cape Cod la diferite substiluri de Georgian, aduc o diversitate de invidiat pentru celelalte state ce par monotone prin comparație.

Pur și simplu, merită să te plimbi prin cartierele Montpellier-ului doar să admiri peisajele și arhitectura. Motive care ne-au inspirat și pe noi atunci când am conceput un design interior „cozy” și în același timp foarte funcțional pentru o vilă din Sinaia, o zonă similară cu cele pe care le poți găsi În Vermont, doar că a noastră este mult, mult mai frumoasă! 😉

Dacă nu ai fost suficient de convins de experiența plimbărilor pe care ți le-am propus, poți explora și tu oricând aceste stiluri de case americane.  Acum că știi cum arată, după ce le deosebești și unde le găsești, nu-ți rămâne de făcut decât să-ți dai frâu liber curiozității. Cine știe, poate vei găsi o inspirație care îți va schimba viața.

Surse foto: 

Pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top