CASA DE LA ORAS

Casele cu pretentii moderniste, eclectice sau “de designer” au tendinta de a te domina. Prin combinatiile de culori, prin juxtapunerea materialelor insolite, prin redefinirea destinatiilor diferitelor coltisoare, casa are tendinta de a se prezenta pe sine prietenilor tai, invitatilor, musafirilor pretentiosi, uitand de faptul ca este doar o casa.

Te trezesti dimineata si bei o gura de apa in bucataria ta alb-negru cu scaune space-age, te speli pe ochi in baia cu atitudine mai abitir decat un adolescent care a hotarat sa salveze planeta, te barbieresti privindu-te in oglinda care-ti transmite un mesaj continuu si cosmopolit, iti pui sosetele pe care le-ai pescuit dintr-un bol din dormitor si te piepteni in cubul de sticla ce joaca autoritar rolul de dressing.More…

Casa devine astfel mai mult decat o casa, ea insasi are ceva de spus, nu numai proprietarul. Adesea numai ea mai ar eceva de spus. Insa casa trebuie sa fie casa, nu manifest perpetuu. Daca o seara mai devreme toti cunoscutii tai au admirat interioarele pe care le contine casa ta, e posibil ca dimineata sa nu poti vomita de teama sa nu patezi covoarele uni sau sa nu te poti certa cu nevasta-ta din cauza ecoului bizar pe care il au tipetele in livingul minimalist.

Cum sa citesti o carte despre copilarie, munte, foc de tabara si oua de vultur intr-o biblioteca ce aduce a studio de pictura combinat cu atelier de olarit si tinzand spre service auto, sezand intr-un fotoliu din sarma de inox si privind din cand in cand pe o fereastra in forma de romb avortat intr-un poligon cvadri-dimensional ?!

Clar trebuie sa te gandesti de doua ori cum te vei simti intr-o zi ploioasa, cand tocmai ai pierdut la bursa 10 milioane, si vrei sa stai pur si simplu pe o canapea fara sa te gandesti la nimic… Nu vei gasi canapeaua, ci un covor impletit manual in Peru, nu vei putea sa te aduni din cauza scaunelor space-age care-ti demonstreaza continuu ca oamenii au ajuns si in spatiu, indiferent de proportiile insuccesului tau, si nu vei putea trage draperiile, pentru ca nu exista…

…te vei retrage in casa parintilor de la tara sau vei pleca la munte intr-o pensiune rustica, inconjurat de lemn cald, biblioteca cu fotoliu si veioza, si cafea in cana de tabla cu smaltul sarit, incalzita la un godin care nu e semineu cu afisaj electronic…

De multe ori, constati ca un perete plin de poligoane trasate in acril iti provoaca groaza cand te uiti la un film horror, sau ca lounge-ul pe care ti l-ai dorit atat de mult si care a costat de trei ori bugetul initial arata jalnic dimineata, la lumina zilei.

Si totusi, casa trebuie sa inceapa sa fie si altfel. Altceva, altfel, altcumva – deziderate ce transforma o simpla dorinta de a rupe monotonia intr-o alegorie a spatiului, intr-o metafora a casei-casa, in simboluri ce-s incastrate in metoda de turnare a wc-ului si teorii feng-shui ce explica prezenta bolovanului in locul aragazului. Astfel. dorinta omului de a locui intr-un spatiu diferit este transformata de designeri si decoratori in capodopera.

Si, ca orice capodopera, casa ta devine extrema. Asadar vei rezona cu interiorul pe care l-ai “ales” entuziast la sfatul arhitectului numai cand vei avea nevoie sa-ti satisfaci poftele orgoliului, cand vei dori sa impresionezi un client sau sa umpli de invidie un rival.

In restul timpului, vei defeca permanent constient ca cineva s-a gandit poate ore in sir ce impresii si ganduri o sa ai cand o sa privesti peretele opus cu bizatza, vei face dush stiind ca cineva a meditat la felul in care tu nud arati reflectat de gresia in stil industrial, si vei privi cu surpriza sulitele maure de pe peretele art-deco in timp ce de fapt…doresti doar un pahar cu lapte…

Daniel Georgescu

1 Comment

  1. daniel
    septembrie 21, 2007

    si ce faci atunci ? stai cu mileu’ pe laptop ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top