ART DECO – GHID ESENȚIAL: Tot ce trebuie să știi despre acest stil de design interior

Există foarte multe stiluri în care îți poți amenaja locuința, însă de fiecare dată când trebuie să-l alegi pe cel potrivit personalității și gusturilor tale, totul devine foarte dificil. Dacă stilul mediteranean, rustic sau cel minimalist nu te impresionează, atunci poate ar trebui să afli mai multe despre stilul Art Deco, care a început să facă ravagii printre tinerii iubitori de artă și de frumos!

CUPRINS

1. Despre design-ul Art Deco

Art Deco reprezintă un răspuns la stilul Art Nouveau și la fenomenul modernismului. Este un stil de design care a luat naștere la începutul anilor 1900 și care a reușit, datorită eleganței și rafinamentului specific, să fie mult mai îndrăgit decât Art Nouveau.

Astfel, stilul Art Deco a reușit să fie utilizat aproape în orice industrie, inclusiv în îmbrăcăminte și utilaje de mare tonaj. Acest design extravagant a capturat atenția tuturor designerilor, datorită detaliilor originale și a creativității ieșite din comun, motiv pentru care s-a bucurat de o popularitate nemărginită.

1.1 Istoria stilului Art Deco

Elementele Art Deco au fost văzute pentru prima data la Paris, în 1920, după care în 1922, datorită unui arhitect finlandez pe nume Eliel Saarinen, acest design a căpătat o popularitate aparte. Acesta a participat la un concurs cu stilul Art Deco, unde nu a câștigat marele premiu, însă a reușit să obțină simpatia multor arhitecți asupra acestui tip de amenajare interioară.

Despre design-ul Art Deco

Apoi, în 1924, Raymond Hood a proiectat American Radiator Building din New York, fiind considerată prima clădire Art Deco din Statele Unite. Curând, design-ul a reușit să devină alegerea multor arhitecți, având loc o adevărată explozie de clădiri ridicate în acest stil. Astfel, dacă dorești să admiri clădiri Art Deco ridicate la începutul anilor 1900, mergi în New York și admiră Empire State Building, Chrysler Building sau Rockefeller Building.

Nici în Europa lucrurile nu au stat diferit, motiv pentru care și aici majoritatea clădirilor construite în acea perioadă reflectă stilul în cauză. Foarte multe exemple de astfel de construcții pot fi văzute în Londra, Berlin, Lisabona sau Portugalia.

1.2 Art Deco în România

Nici România nu a stat departe de preluarea design-ului modern Art Deco. Acest stil poate fi văzut în componența unor biserici din centrul capitalei, fiind localizate pe un traseu ce începe de pe bulevardul Lascăr Catargiu și continuă spre Piața Universității, unde se încheie.

Cu toate acestea, cea mai impunătoare clădire Art Deco ridicată în România se află la Constanța și este reprezentată de Cazino. Această clădire impresionantă deține numeroase detalii specifice acestui stil și este capodopera românului numit Daniel Renard. Chiar dacă Cazinoul s-a bucurat de aceeași popularitate ca toate celelalte clădiri din lume realizate în această manieră, în prezent este închisă, având nevoie de lucrări serioase de restaurare.

2. Caracteristicile stilului de design Art Deco

Art Deco este un design atipic, ideal pentru persoanele nonconformiste, care ies ușor din zona lor de confort, pentru un strop de inventivitate și originalitate. Design-ul de interior Art Deco este întâlnit cu precădere în casele artiștilor sau ale celor care pun mare preț pe eleganța și pe lux, în toate aspectele vieții.

Caracteristicile stilului de design Art Deco

Caracterisiticile acestui stil sunt:
· Linii paralele
· Forme simplificate
· Curbe impresionante
· Forme geometrice
· Culori puternice
· Materiale moderne
· Suprafețe lucioase

Astfel, dacă ți-ai propus să îți transformi casa într-o capodoperă de artă prin intermediul acestui stil incomparabil, trebuie să fii foarte atent la multe aspecte, deoarece toate detaliile contează pentru obținerea unui decor Art Deco impresionant.

2.1 Cum poți obține stilul Art Deco în interiorul locuinței tale

Cum poți obține stilul Art Deco în interiorul locuinței tale

Adoptarea design-ului de interior Art Deco poate reprezenta o adevărată provocare, deoarece orice neatenție va îngreuna obținerea acestui stil complicat, dar extrem de râvnit în zilele noastre.Ce trebuie să ai în vedere, atunci când vrei ca aspectul casei tale să fie unul Art Deco:

· Pereți întunecați

Acest stil se bazează pe aspectul dramatic, motiv pentru care este indicat să folosești culori închise pentru zidurile camerelor. Poți opta pentru nuanțe de bleumarin, maro, verde închis sau chiar negru, dacă îți dorești un impact vizual de senzație.

Te poți folosi și de tapetele cu imprimeuri fine, subtile, care să lase accentul pe culoarea pereților, nu pe modelul ales. Art Deco presupune un aspect simplificat, fapt pentru care este recomandat să nu încarci aspectul zidurilor prin imprimeuri mari, colorate sau ieșite din comun.

Dacă nu te încântă atât de mult ideea de a întuneca camerele în acest fel, trebuie să afli că un astfel de truc poate face chiar și cea mai mica cameră din casă să pară foarte spațioasă.

· Metale peste tot

Câteva materiale sunt folosite la intensitate maximă în stilul Art Deco, motiv pentru care și tu trebuie să le folosești. Designerii din acea perioadă erau atât de încântați de materialele metalice, încât au încercat să le folosească în orice colț al caselor.

Astfel, dacă dorești să obții această amenajare, trebuie să achiziționezi elemente de decor din metal. Aceste pot fi atât veioze și lustre, cât și scaune, cadrul pentru piesele de mobilier sau obiecte decorative.

· Podea îndrăzneață

Art Deco se află într-o strânsă legătură cu nonconformismul, cu atipicul, pe care nu toată lumea îl poate accepta. Din acest motiv, podeaua specifică acestui stil de design trebuie să aibă modele îndrăznețe, care să atragă toate privirile.

Spre exemplu, poți folosi gresie alb-negru, care să formeze un constrast dramatic, caracteristic acestui design. Folosește pentru baie și bucătărie plăci albe și negre de gresie, care să se îmbine armonios. Dacă dorești un plus de creativitate, poți utiliza forme geometrice de faianță alb-negru, care să completeze perfect încăperile.

· Țesături de lux

Acest stil controversat este unul specific persoanelor bogate, care își permit să cheltuie averi pe mobilarea și decorarea locuințelor. Aspectul camerelor amenajate în acest fel trebuie să denote bogăție, motiv pentru care trebuie utilizate doar materiale scumpe, care să inspire lux și confort.

La acest capitol, trebuie să-ți îndrepți atenția către tapițeria canapelei și a fotoliilor, către pernele decorative, covor și draperii. Prin urmare, orientează-te spre catifea și blană artificială, cu ajutorul cărora să obții un echilibru între modernism și eleganța absolută.

Cum poți obține stilul Art Deco în interiorul locuinței tale

· Mobilier excentric

Mobilierul Art Deco trebuie să fie încărcat cu detalii uimitoare, care să reușească să facă diferența dintre minimalism și acest stil extravagant. Astfel, mobilierul trebuie să fie excentric, ieșit din tipare, realizat cu multă imaginație și creativitate.

În ceea ce privește piesele de mobilier, acestea trebuie să conțină curbe exagerate, dar margini foarte drepte. Astfel, mobilierul Art Deco este definit de formele simplificate, dar totodată geometrice, imposibil de trecut cu vederea.

2.2 Trucurile unei amenajări Art Deco ca la carte

Dacă consideri că aspectele prezentate mai sus sunt suficiente pentru obținerea decorului Art Deco, trebuie să afli că până acum ai descoperitt doar baza constituirii acestui stil. Astfel, dacă visezi să-ți impresionezi apropiații cu noul aspect al casei, este necesar să mai urmezi câțiva pași, care au rolul de a completa în mod unic amenajarea locuinței tale.

Trucurile de care trebuie să ții cont dacă îți dorești un Art Deco interior ca la carte:

Trucurile unei amenajări Art Deco ca la carte

· Covor animal-print

Dacă te numeri printre iubitorii animal print-ului, acum ai ocazia de a amenaja casa cu ajutorul elementelor realizate cu acest pattern sălbatic. Astfel, poți alege să așezi un covor de dimensiuni mari pe podeaua living-ului sau să completezi dormitorul cu draperii cu imprimeu de zebra.

Cu toate acestea, este indicat să nu exagerezi în această privință, pentru a nu încărca inutil și inestetic aspectul plăcut al camerelor.

· Tablouri de artă

Expunerea unor obiecte de artă va face casa să arate de vis, precum în filmele consacrate in care acest decor poate fi observat. Dacă deții câteva picturi impresionante, așază-le pe pereții holului, ai băilor sau ai biroului și vei avea parte instant de o imagine deosebită!

· Fără bibelouri

Chiar dacă bibelourile s-au purtat o perioadă lungă de timp, a venit timpul să renunți la ele în favoarea decorațiunile moderne. Alege ornamente interesante, realizate din lemn sau metal, pe care să le așezi pe rafturile bibliotecii sau pe masa de cafea din sufragerie. Te poți orienta și spre decorațiunile abstracte, care necesită o analiză profundă, pentru a putea fi înțelese.

· Oglinzi imense

Stilul Art Deco interior pune mare accent pe folosirea oglinzilor. Sunt preferate oglinzile în mărimi exagerate, pentru a scoate din anonimat orice încăpere lipsită de originalitate. Prin urmare, poți transforma un perete din baie într-o oglindă imensă sau poți monta una în fața patului matrimonial din dormitor.

· Lustre din alamă

Pe lângă faptul că sunt recomandate corpurile de iluminat cu diferite forme geometrice și inedite, este indicat ca acestea să fie fabricate din alamă sau crom, material foarte popular (considerat chiar definitoriu) pentru amenajările Art Deco.

· Covoare mari

Dacă dorești să te lauzi cu aspectul casei tale, alege covoarele în dimensiuni mari, precum cele care se purtau în perioada Războaielor Mondiale. Le poți așeza în orice camera dorești, atât timp cât acestea ocupă cât mai mult din suprafața podelei.

Trucurile unei amenajări Art Deco ca la carte

· Contrast de culor

Chiar dacă acest stil se bazează pe dramatismul încăperilor, care poate fi obținut prin intermediul nuanțelor închise, acest lucru nu înseamnă că nu te mai poți bucura de culorile deschise. Încearcă să creezi un contrast între culorile reci și cele calde și vei vedea că încăperile locuinței vor căpăta un aspect greu de trecut cu vederea.

În plus, poți adăuga o notă de optimism prin utilizarea unor elemente decorative în nuanțe precum galben, roșu sau portocaliu. De exemplu, poți achiziționa o pernă muștar pe care să o așezi pe canapeaua din living-ul cu pereți maro ori gri.

· Lemn masiv

Art Deco presupune calitate, fapt pentru care este indicat ca piesele de mobilier din casa ta să fie realizate din lemn masiv. Chiar dacă prețul lor este însemnat, te vei bucura de ele o lungă perioadă de timp, fiind recunoscute pentru rezistența lor. Specialiștii în design-ul interior recomandă amenajarea în stil Art Deco în încăperile mari, pentru a fi evitată supraaglomerarea atmosferei.

Prin urmare, stilul Art Deco interior presupune foarte multă muncă, răbdare și atenție, deoarece necesită o gamă variată de detalii, de care trebuie să ții cont dacă îți dorești o casă elegantă, lăudată de toți musafirii.

3. Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Este dificil să îți imaginezi un tip de design de interior doar prin intermediul informațiilor. De aceea, pentru a vizualiza mai bine design-ul Art Deco, care este foarte interesant și extravagant, trebuie să urmărești cu atenție imaginile de mai jos, care includ numeroase elemente specifice stilului.

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

Imagini cu cele mai frumoase camere realizate în stil Art Deco

În cele din urmă, se poate spune că Art Deco este un stil de design interior perfect pentru persoanele care iubesc arta și care pun mare preț pe obiectele scumpe, luxoase. Este un design complex, nonconformist, care necesită multă atenție și pregătire în domeniu, fapt pentru care este recomandat să iei legătura cu un designer de interior, în momentul în care te hotărăști asupra acestui tip de amenajare interioară. Este esențial să te sfătuiești cu un profesionist, chiar dacă consideri că deții suficient de multe cunoștințe pentru a realiza în mod independent camere în acest stil!l

În cazul în care vrei să obții o locuință ce poate concura la frumusețe cu platourile de filmare vechi, fără să îți bați capul, însă, poți apela la echipa Spotondesign. Specialiștii se vor asigura că alegi cele mai potrivite piese pentru tine, astfel încât să ai parte de un ambient Art Deco, personalizat conform gusturilor tale!

Sursa foto: Pexels.com, Pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top