Men vs Women

amenajari-interior-feminine-8

Cum ne dam seama daca o amenajare de interior este realizata de un barbat sau de o femeie? Haideti sa facem o analiza si poate va va fi mai usor sa deosebiti de acum inainte stilul unui barbat de atingerea fina a unei femei designer… 🙂
Stiati ca pana pe la 1900 domeniul arhitecturii si constructiilor era un domeniu exclusiv dominat de barbati ? Prima femeie arhitect din lume este o romanca, Virginia Andreescu-Haret, care este, iata, deschizatoare de drumuri. Inca un domeniu in care curajul si hotararea femeilor invinge bariera impusa fara de „legea patriarhatului”.
In ziua de azi nu mai putem cuantifica numarul designerilor si arhitectilor femei si barbati. La fel, amenajarile realizate de ambele sexe transcend adesea caracteristicile specifice, usor recognoscibile ale sexului caruia ii apartine designerul, asa ca mi-am propus sa analizam impreuna amenajari realizate de designeri femei si de designeri barbati si sa punctez asemanarile si deosebirile dintre acestea.

amenajari-interior-masculine-1

Linii curate, lemn, nonculori cu mici accente de culoare. Spatiu generos si aerisit. Acestea sunt elementele care caracterizeaza aceasta amenajare – a unui man-designer. Imi place, dar eu m-as simti putin stinghera daca ar fi casa mea. Unui burlac i s-ar potrivi mai bine.

 

amenajari-interior-feminine-5

O bucatarie semnata de o woman-designer. Multa lumina naturala, calda. Mobilier primitor in nuante pale, delicate. Corpurile de iluminat sunt din materiale puternice, grele si reci insa cele 2 corpuri din inox au o forma curba si cred ca sunt menite sa sparga linia franta care se regaseste peste tot. Scaunele folosite au si ele linii curbe si per total acest spatiu imi da o stare de bine.

 

amenajari-interior-masculine-2

Nu stiu sigur daca acest hol face parte dintr-un birou, hotel sau casa, dar privirea mea s-a dus direct catre jocul de lumini de pe plafon. Designerul a  folosit niste corpuri de iluminat foarte interesante care joaca un rol principal in amenajare, scarile si peretele fiind fundalul pentru bilele de lumina.

Se vede clar ca spatiul este amenajat de un barbat. Linii puternice, drepte. Esenta lemnului este una inchisa iar balustrada este din inox, un material rezistent dar impersonal. Nu s-a jucat cu paletarul de culori si a pastrat totul in aceeasi gama. Mie cel mai mult imi plac corpurile de iluminat, iar daca acest stil vi se potriveste, go for it!

 

amenajari-interior-feminine-6

Lumina, culoare, veselie si energie. Asta imi transmite coltul din casa unde s-a pozitionat biblioteca si locul de citit. Stilul este clasic putin reinventat. Ambientul este realizat de o femeie. Cum, nu v-ati dat seama inca? Liniile drepte ale bibliotecii pentru verticalitate, fotoliul cu pouf pentru relaxare, textile vibrante si un strop de culoare pentru un spirit mereu tanar.

 

amenajari-interior-masculine-3

Cred ca eclectic este cuvantul porivit. Un interior indraznet prin combinatia de piese de mobilier.  Predomina negrul, probabil aici locuieste o persona puternica, hotarata, careia ii plac nonculorile. E binevenit accentul de culoare – rosu. Vizual, particica de vitraliu nu mi se pare ca se incadreaza in vreun fel. Simt si lipsa unui covor. Putea sa fie ceva cu accente traditionale, sa zicem romanesti, daca te bate gandul sa incadrezi amenajarea asta in locuinta ta.

 

amenajari-interior-feminine-7

Uite! Exact ce vorbeam. Deci se poate… Da, este o EA designer care s-a ocupat de acest living ochios.
Mult negru dar si culoare, e un mix de forme si stiluri care se imbina armonios.  Cele doua spatii destinate livingului sunt asemanatoare dar se vede subtil cine, ce si cum si-a pus amprenta ! 🙂

 

amenajari-interior-masculine-4

Formal, simplu, util si fara sa iasa in evidenta cu vreo greseala. Este un dormitor functional cu linii curate. Culorile sunt in aceeasi gama de pamantiu. As fi pus un tablou in culori neon si un covor cu o forma ciudata. Man style…woman touch!

 

amenajari-interior-feminine-8

Revenim la lumina. O incapere menita sa iti redea linistea si pacea dupa o zi agitata. Nonculorile fac legea dar, sincer, nu ma dranjeaza pentru ca mobilierul, corpul de iluminat si accesoriile au forme voluptoase.  Cred ca oceanul sta in fata acestei case, explicatia pe care o gasesc pentru stelele de mare.   Stilul il voi cataloga ca vintage-chic. Buna idee daca nu ai buget prea mare si mai ales daca dispui de ingeniozitatea unui femei pentru amenajare.

Ca si mini-concluzie, designerii de sex masculin realizeaza amenajari cu tuse puternice,  mai multa lumina artificiala decat naturala si nu indraznesc sa foloseasca prea multe culori iar cateodata se lipsesc de anumite accesorii pe care noi, femeile, le consideram necesare.
Lumina, caldura si energie sunt trei elemente care indica faptul ca acel interior a fost realizat de catre un designer femeie. Suntem mai romantice ca domnii si punem in plus un strop de suflet si culoare, pentru confortul si desfatare… 🙂

 

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top