Stilul minimalist

interioare-case-minimalist-4

Mi-am amintit de piesa de teatru “Asteptandu-l pe Godot” a lui Samuel Beckett vazand un afis din intamplare. Nu multa lume stie ca un stil se manifesta in diverse domenii: teatru, muzica, pictura si bineinteles, arhitectura, asa ca va invit sa vorbim putin despre stilul minimalist dintr-o perspectiva interesanta: minimalismul scandinavilor in amenajarile autohtone!
Si da, piesa de teatru apartine acestui stil 🙂
Stilul minimalist se traduce prin piese de mobilier simple, curate, cu personalitate. S-au eliminat toate elementele care nu erau imperios necesare, spatiul fiind definit de multa lumina, deci de zone vitrate generoase. Spatiul amenajat este deschis, compartimentat acolo unde este nevoie chiar si cu pereti de sticla clara sau semiopaca. Scandinavii au pastrat principiile acestui stil mai mult decat noi, adica materialele sunt majoritar reci.

 

interioare-case-minimalist-1

Culorile folosite sunt cuprinse intr-o paleta monocromatica. Ceea ce imi place la acest hol sunt zonele mari vitrate, pentru ca scalda tot interiorul in lumina insa nu  vad niciun dispozitiv pentru incalzirea incaperii.
Probabil s-a folosit incalzirea in pardoseala care este o solutie eleganta pentru ca nu se mai vad calorifere, dar este mai costisitoare.

 

 

interioare-case-minimalist-2

Daca beneficiezi de un apartament sau o casa cu o inaltime de cel putin 2,7 m inaltime atunci poti sa iti imaginezi ceva de genul asta pentru o reamenjare. Ca si mobilier, bucataria a fost redusa la minimul necesar, probabil este folosita ocazional. Pardosela din rasina epoxidica este o solutie foarte buna pentru o amenajare interioara. Daca vrei sa ascunzi gresia care este mult prea bine lipita si ar fi deranjul prea mare sa o scoti, poti turna peste aceasta o rasina speciala, care se autoniveleaza.

 

 

interioare-case-minimalist-3

Nonculorile sunt la ele acasa. Nordiciilor le plac, iar designerii profita pentru ca pot realiza spatii nominale cu acente puternice. O baie foarte mare cu obiecte putine si simplu desenate.
Inca o data se vede importanta luminii prin nisa creata ca lumina sa cada in cascada si sa creeze un traseu.

 

 

interioare-case-minimalist-4

Am gasit o imagine a unui living destul de interesant. Tendinta ultimului an este introducerea unui accent de culoare, stinsa, in designul interiorului. Arata foarte bine peretele din beton aparent insa este greu de intretinut in varianta bruta. Nu l-as recomada intr-un interior locuit, ci mai degraba intr-o galerie sau intr-un spatiu comercial. Betonul este un material rece la atingere, care se incalzeste greu. Peretele din interior va fi mai tot timpul rece, dar daca locuinta este intr-o zona temperat oceanica sau mediteraneana atunci este binevenit.  Pentru clima noastra mi se pare destul de greu de intretinut. Pentru ca peretele din beton sa fie protejat de diversi factori acesta trebuie tratat cu o dispersie acrilica. Este pijamaua lui transparenta care va protejeaza si peretele si familia. Cea mai interesanta chestie legata de beton este ca preia forma si finisajul cofragului in care este turnat. De exemplu, daca cofragul este alcatuit din placi de lemn natur, la uscare, betonul va avea fladerul lemnului in care a fost turnat.
Daca ni se pare totusi prea complicat  il putem inlocui cu placi ceramice care imita foarte bine betonul sau chiar cu un tapet foarte bine realizat.

 

 

interioare-case-minimalist-5

Romania nu duce lipsa de arhitecti de interior sau de designeri. Bineinteles ca acestia tin pasul cu tendintele internationale insa clientii nu sunt atat de receptivi la acest stil precum nordicii. Minimalismul la noi a fost inteles ca un stil in care mobilierul s-a micsorat, liniile sunt simple iar corpurile de iluminat nu mai au atatea inflorituri.
Amenajarile minimaliste de pe la noi presupun idei si principii minimaliste insa sunt mai colorate si mai decorate. Cred ca am fost invatati cu o casa plina de mobila si obiecte care mai de care, si e greu sa le inlaturam.
Un apartament intr-un bloc interbelic care are ferestrele mari, asa cum se preteaza intr-o amenajare interioara minimalista, este spatiul perfect pentru un design de acest fel.

 

Designerii scandinavi apreciaza lemnul si, din cate am vazut in ultimii ani, realizeaza si interioare si obiecte cu mult lemn de culoare deschisa precum stejar, fag, salcam, par, mesteacan.

interioare-case-minimalist-7

Un dormitor simplu, aflat la mansarda, personalizat cu un semineu  care probabil functioneaza pe bioetanol (nu miroase deloc a bioetanol) sau este electric (acesta are o lumina galbena si un „fum” obtinut prin evaporarea apei). Mobilierul este simplu, unitar iar culorile sunt in nuante deschise.

 

 

interioare-case-minimalist-6

Designerul acestui spatiu a pastrat principiul minimalismului, spatiul deschis. Avem imaginea unei bucatarii open-space delimitata vizual de zona de living prin zona de luat masa. Imi place accentul de culoare dat de sticla de pe perete. Culoarea verde emana energie.

…chiar si catelul se uita la ea…sau poate viseaza la prajiturile de pe masa, asa cum fac si eu…

Nu-i rau ca au folosit nonculori dar ochii mei fug imediat spre corpurile suspendate din bucatarie. Sunt grele, si poate ca le-as fi facut putin mai deschise ca si nuanta.

 

 

Sunt convins ca treptat vom tinde si noi mai mult in amenajarile interioare catre spatii aerisite, cu mobilier redus la minimum necesar, cu un plan ergonomic si un stil clar definit.

Ne trebuie numai un minim…de rabdare 🙂

 

Daniel Șerbu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top